Joi, 9 noiembrie, senatorul PSD Doru-Adrian Pănescu a organizat o dezbatere inedită cu tineri din Iași care au rezultate meritorii, în încercarea de a înțelege cauzele care-i determină să plece și să-și construiască o carieră în străinătate și de a-i convinge, prin măsuri legislative concrete, să rămână în țară. Întâlnirea s-a desfășurat într-un loc cu încărcătură simbolică pentru mediul academic: Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.

Dezbaterea a fost organizată sub titlul generic „Cariere acasă. Oportunități și așteptări”, fiecare tânăr având posibilitatea de a discuta liber, de a interacționa cu ceilalți participanți și de a expune așteptările pe care le are în privința posibilităților de a dezvolta o carieră în România, în domeniul în care se pregăteşte.

„Scopul acestei întâlniri la care au participat «tineri de zece» a fost în primul rând să înțeleg, ca senator al României, motivele pentru care tot mai mulți dintre tinerii români cu rezultatele cele mai bune hotărăsc să plece în străinătate. Cel mai grav este că unii dintre ei aleg să nu se mai întoarcă acasă. Pierdem mii de tineri valoroși an de an, iar acest fapt este o tragedie pentru viitorul țării. Am vrut să înțeleg de ce vor să plece, de ce nu vor să se mai întoarcă. Doar așa vom putea să venim cu propuneri și soluții care să vină în întâmpinarea lor”, a explicat prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu, senator de Iași.

La întâlnire au participat elevi de la licee de renume din Iași: Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Pe lângă aceștia au fost prezenți studenți, doctoranzi, dar și tineri cercetători care au avut succes în străinătate şi au ales să revină în România. Aceștia le-au împărtășit mai tinerilor colegi experiențele lor, atât din țară, cât și din străinătate, explicându-le atât avantajele, cât și dezavantajele studiilor sau proiectării unei cariere în afara țării. „Am preferat să avem o discuție față în față, elevi şi studenţi alături de oameni care s-au realizat profesional în străinătate, dar au ales să revină în România. Pentru mine a însemnat înregistrarea unor concluzii extrem de importante vizavi de motivația de a pleca, de a rămâne sau de a reveni în România”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu.

La întâlnire au fost invitați să participe șefi de promoție sau elevi care au obținut nota 10 la bacalaureat, acest criteriu de selecție fiind esențial pentru a înțelege și gândi măsuri, în cunoștință de cauză, în vedea stopării așa-numitului fenomen al „exportului de inteligență”. Acum, România trece prin cea mai mare criză de resursă umană din istoria modernă. Avem cea mai mare migrație pe timp de pace din lume (pe locul doi după Siria), zeci de mii de medici care au plecat în ultimii zece ani, peste 45.000 de studenți care studiază în străinătate, plus încă 80.000 de cereri doar în această vară pentru echivalare de studii. Senatorul ieșean a argumentat că singura noastră șansă ca țără este să reușim să convingem tinerii care fac performanță că România se poate schimba, dar că avem nevoie de capacitățile lor deosebite și de experiența pe care o pot căpăta în străinătate. „Avem exemple de succes ale unor tineri foarte valoroși care s-au întors și au cariere minunate în România. Cred că putem să schimbăm impresia că țara noastră este un drum închis”, a mai spus senatorul ieșean.

Această dezbatere se dorește a fi doar începutul unei serii tot mai ample de discuții pe tema brain drain, a pierderii vârfurilor profesionale din toate domeniile din România. „Eu cred că abia am deschis o cutie a Pandorei cu discuțiile de astăzi. Invitații mi-au oferit cea mai importantă motivație pentru a declanșa o serie de dezbateri cu cât mai mulți tineri extraordinari din Iași. O elevă de clasa a X-a mi-a spus că «dezbaterea aceasta a fost surprinzătoare; și asta în sens pozitiv!». Prin urmare, mă voi consulta din ce în ce mai mult cu tinerii performanți, pentru schimbările legislative de care ei au nevoie, căci în 10 – 20 de ani, doar ei vor conta”, a încheiat senatorul Doru-Adrian Pănescu.

Întâlnirea de astăzi reprezintă o măsură concretă, alături de alte activități și inițiative legislative de sprijinire cu prioritate a domeniului Educație, pe care senatorul Doru-Adrian Pănescu le susține încă de la începutul mandatului său de parlamentar. Printre prioritățile sale în domeniu se numără creșterea calității învățământului, sporirea finanțării în Educație, facilitarea accesului la educație, asigurarea echilibrului între oferta universitară și cerințele pieței muncii.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *