Sursă foto: Gerd Altmann, de la Pixabay

Apariția cazurilor de coronavirus și în România și creșterea numărului persoanelor contaminate a produs, așa cum era de așteptat, reacții în rândul populației – de la panică și îngrijorare, la dorința legitimă de a înțelege care este capacitatea de răspuns a statului român, prin instituțiile direct responsabile, în perspectiva în care bilanțul îmbolnăvirilor va avea un ritm ascendent.

Cazul directoarei de la Direcția de Sănătate Publică Timiș, județ în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri, este, deja, binecunoscut și a fost catalogat drept un caz de reacție completamente inadecvată din partea unei instituții de stat cu atribuții directe în a gestiona situația. Prin lipsa sa de profesionalism, eforturile specialiștilor în sănătate publică de a controla și limita efectele apariției cazurilor de coronavirus în România cad în derizoriu, iar credibilitatea statului român de asemenea.

Au existat, totodată, numeroase semnale în presă, în care se atrăgea atenția asupra faptului că în spitale nu există suficiente echipamente de protecție pentru personalul medical care intră în contact cu bolnavi infectați cu noul coronavirus. Asta în condițiile în care, așa cum este prevăzut în protocoalele medicale, pentru orice caz suspect este nevoie de cel puțin trei seturi de echipament de protecție pe zi, iar pentru fiecare caz confirmat de cel puțin 15 seturi de echipament de protecție pe zi.

Pentru a lămuri aceste lucruri, v-aș ruga, domnule ministru, să răspundeți la două întrebări foarte concrete:

  • Care sunt stocurile (la zi) de echipamente de protecţie în cele 11 institute şi spitale de boli infecţioase din țară?
  • În ce situație se află restul spitalelor românești, dat fiind faptul că în orice unitate spitalicească există riscul contactului cu posibili purtători de coronavirus?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *