foto © radioiasi.ro

EDIT: Ministerul Sănătății nu a răspuns direct la solicitările din această întrebare, în sensul că nu a pus la dispoziție niciun document, integral sau nu, al misiunilor corpului de control la Institutul de Psihiatrie din Iași. Aceștia ne-au pus însă la dispoziție mai multe date cu privire la controalele Direcției de Sănătate Publică desfășurate pe parcursul anului trecut la Socola, și care s-au finalizat cu amenzi în valoare de 7.000 de lei. DSP-ul a constatat, printre altele, faptul că nu erau recoltate suficient de des probe pentru a verifica dacă apa de la robinet este sau nu potabilă, fiindcă a constatat unele nereguli în acest sens, și a solicitat efectuarea acțiunilor de igienizare și reparații la nivelul mai multor spații din secția de îngrijiri paleative, dar și din săli de tratamente de la Bârnova. Amenzile primite de Institutul Socola reprezintă mai bine de jumătate din numărul total de amenzi aplicate de DSP în 2019 în urma controalelor efectuate la nivelul județului Iași, 7.000 de lei din totalul de 11.000 de lei. Mai multe detalii cu privire la răspunsul oferit de Ministerul Sănătății puteți citi la linkul următor.


La Institutul de Psihiatrie Socola din Iași există o problemă care mocnește de câțiva ani de zile și care are nevoie de o serie de clarificări la nivel central. Managerul instituției, Gabriel Oprișanu, a fost acuzat în mai multe rânduri de către o serie de angajați de faptul că a devalizat fosta fermă a Institutului, de la Șipote, că a achiziționat echipamente oftalmologice cu o valoare supraevaluată, ce nu au mai fost folosite pentru pacienți, că a promovat în funcții persoane apropiate, cu care este acuzat că are și relații personale etc.

Problemele au fost ridicate în repetate rânduri, iar Ministerul Sănătății a trimis în ultimul an, în cel puțin două circumstanțe distincte, Corpul de control pentru a vedea care este situația. Mai grave decât toate alegațiile precedente sunt însă acuzele care au determinat cea de-a doua vizită a Corpului de control al ministerului: nereguli la un concurs de angajare a aproximativ 100 de asistenți medicali, ce a fost și anulat de către conducerea institutului. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat presei că a trimis Corpul de control la Iași și a promis că va face publice rezultatele acestui control, însă, odată cu căderea Guvernului, nu a mai reușit să facă acest lucru. Conform Sorinei Pintea, acest concurs nu este singurul care a intrat în analiza Corpului de control, mai ales că și Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar de cercetare penală cu privire la desfășurarea concursului respectiv.

De aceea, l-am rugat pe domnul ministru, să îmi răspundă la o serie de întrebări, pentru a clarifica situația de la Institutul Socola:

  • Există la Ministerul Sănătății un raport finalizat al Corpului de control cu privire la concursul de la Institutul Socola? Dacă da, vă rog să îmi puneți la dispoziție o copie a acestuia.
  • Ați primit, de când sunteți la minister, o reclamație oficială din partea angajaților spitalului sau a organelor de anchetă penală cu privire la situația de la unitatea medicală? Dacă da, ce măsuri veți dispune și în ce context?
  • Ce măsuri de control au fost dispuse în ultimii doi ani la Institutul Socola, dar și în alte unități medicale din orașul Iași?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *