EDIT: Într-un răspuns formulat de Ministerul Sănătății se admite nevoia derulării unui amplu proces de recrutare și de pregătire a personalului medical astfel încât Spitalele Regionale de Urgență să poată funcționa la capacitate maximă. Totodată, ministrul a explicat și felul în care vor fi finanțate aceste spitale, în urma unor întâlniri comune cu structurile de specialitate de la Bruxelles: în perioada 2014-2020 vor fi întocmite proiectele tehnice, planurile de reorganizare locală, de tranziție și caietele de sarcini pentru execuția lucrărilor de construcție, în timp ce în următorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027, se vor derula lucrările de construire a unităților medicale. A fost semnat și un memorandum cu Guvernul României în acest sens, ducând procentul de co-finanțare a spitalelor la 85% fonduri nerambursabile, în timp ce statul român va trebui să acopere 15% din suma necesară. Spitalul ce va fi construit la Iași este cel mai avansat din acest punct de vedere, studiul de fezabilitate fiind finalizat, acceptat deja de Ministerul Sănătății, urmând ca în perioada următoare să fie trimis în Consiliul interministerial pentru analizare și avizare. Mai multe detalii puteți găsi în răspunsul integral disponibil la acest link.


Comisarul european Corina Crețu a trimis prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, o scrisoare oficială în care solicită o serie de clarificări cu privire la măsurile pe care le ia statul român pentru ca procesul construirii celor trei spitale regionale de urgență să nu fie întârziat în vreun fel. Știu că ministrul Sănătății a fost recent la Iași, unde a declarat că proiectul este cel mai avansat și că se așteaptă să nu fie probleme suplimentare în ceea ce privește respectarea graficului de construire a spitalului. Însăși Corina Crețu, în scrisoarea deschisă, recunoaște că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, în evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății.

Doamna Corina Creţu ridică însă o serie de probleme, explicând că acestea ar trebui să fie rezolvate în paralel cu documentația tehnică, cu accent pe formarea personalului medical. Totodată, invocă un deficit existent acum pentru finanțare, de 1,2 miliarde de euro. Solicită, de asemenea, identificarea unor soluții prin care, după darea în funcțiune a spitalelor, să se asigure finanțarea acestora, ceea ce va implica, cu siguranță, cheltuieli semnificative.

De aceea am rugat-o pe doamna ministru să mă ajute să clarificăm câteva chestiuni:

  1. În prezent, există demarată vreo procedură care să ia în calcul formarea personalului medical ce va lucra la spitalele respective? Schema de personal va presupune asimilarea specialiștilor locali și regionali sau vor fi concursuri de angajări la nivel național?
  2. Despre ce deficit de finanțare de 1,2 miliarde de euro vorbește doamna Crețu și cum poate fi el acoperit?
  3. Care este stadiul construirii celor trei spitale? Există întârzieri asumate, există toată documentația necesară pentru a scoate la licitație contractele?

Am solicitat răspuns scris și vă voi prezenta informațiile de îndată ce îmi vor fi comunicate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *