Sursă foto: Dimitri Houtteman, Pixabay

Numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus crește de-a dreptul înspăimântător și singura undă de speranță pe care o avem acum este legată de apariţia unui vaccin, chiar dacă, în mod realist, va dura probabil un an vaccinarea populației, cel puțin a celor care vor dori, fiindcă va fi şi munca de convingere a negaționiștilor. Problema pe care ne-o punem însă, domnule ministru, este cea legată de vaccinarea în siguranță a celor care doresc să facă asta.

Știți mai bine și nu trebuie să vă amintesc eu condițiile de maximă siguranță în care trebuie transportat și depozitat vaccinul, faptul că toate studiile indică apariția unui vaccin care va necesita condiții speciale de păstrare, de până la -60 grade Celsius, iar în momentul de față este limpede că România nu dispune de foarte multe facilități în acest sens.

În al doilea rând, este clar că nu putem să ne bazăm pe o distribuție către medicii de familie, din aceleași considerente: doar diseminarea dozelor în atât de multe direcții ar însemna să avem cu ce să transportăm pentru a ajunge vaccinul în timp util peste tot. Chiar dacă primul scenariu de vaccinare se referă la cei din prima linie, la personalul medical, și spitalele ar trebui să aibă facilități de depozitare corespunzătoare în farmaciile proprii. Iar apoi miza mare a țării noastre, domnule ministru, trebuie să fie cea de vaccinare, în siguranță, a populației.

V-aș da exemplul Germaniei, care a anunțat deja că va construi 60 de centre de vaccinare regionale  în toată țara şi va emite programări pentru persoanele care să vină să se vaccineze în siguranță, luând legătura cu autoritățile din landuri. Germania va avea o strategie pentru a putea determina care sunt cele mai bune puncte ce pot asigura un flux constant de pacienți, fără a fi nimeni în pericol. Şi acesta nu este singurul exemplu. Și alte țări au luat deja act de problemele pe care le va presupune un vaccin pentru COVID-19 și au realizat proceduri adecvate.

M-am bucurat să vă aud săptămâna trecută, într-o scurtă declarație publică, în care ați anunțat că suntem pregătiți să facem față procesului de vaccinare și că este gândită și o strategie de selectare a pacienților, și una de distribuție a vaccinului.

De aceea, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  • unde se va face vaccinul, cum va fi transportat acesta? Va fi vorba de centre zonale/regionale sau se vor folosi unitățile medicale în acest sens? Dispune România de logistica necesară pentru manipularea unui vaccin COVID-19 în condiţiile speciale necesare? Dacă nu, ce pregătiri se fac în acest sens?
  • care este, cu exactitate, ordinea în care vor fi vaccinați românii? Ați menționat că începeți cu personalul medical, dar cum va fi vaccinat acesta? În întregime, adică inclusiv personalul de pe ambulanțe, inclusiv medicii din spitalele non-COVID, inclusiv medicii de familie? Dacă da, în ce ordine? Apoi, trecând la populație, veți vaccina întâi bolnavii cu boli cronice, bătrânii de peste o anumită vârstă sau persoanele cu comorbidități? Vă rog să ne precizați exact cum ați planificat acest proces.

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *