EDIT: În răspunsul pus la dispoziție de secretarul de stat Nicolae Dragoș Garofil din Ministerul Sănătății, precizările referitoare la „protejarea medicilor în contextul pandemiei de coronavirus” sunt extrem de vagi și nu lămuresc concret chestiunile solicitate: dacă există echipamente de protecție pentru toți cei care tratează pacienții cu infecție COVID-19, care este planul pentru dotarea medicilor din spitalele care nu se află în prima linie și a medicilor de familie sau dacă se va asigura testarea tuturor bolnavilor care intră în spitale. „Prin adresa nr. VSC 4019/AB227/06.04.2020 a fost aprobat de către ministrul Sănătății, transferul de materiale de protecție și dezinfectanți din stocurile de urgență medicală către cabinetele de medicina familiei. De asemenea, vă informăm că prin Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74568/11.04.2020 au fost distribuite către cabinetele de medicină de familie măști de protecție FFP2”, se menționează în răspuns, însă fără a lămuri, așa cum am solicitat în cadrul întrebării, care este planul concret pentru dotarea cu echipamente de protecție. Referitor la asigurarea testării tuturor bolnavilor, singura clarificare adusă este că unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical sau pentru pacienți prin tehnici de RT-PCR, iar acestea „pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare”. Răspunsul poate fi citit integral la linkul următor, pe pagina Senatului.


Sistemul medical românesc este „înghețat”, de ani de zile, în unele metehne care par de nedepăşit. Nu avem spitale nou-construite, iar medicii continuă să plece în străinătate, deși au fost luate măsuri consistente de creștere a veniturilor întregului personal din sistemul medical. Situația care ni se arată în actuala criză este foarte gravă: nu există necesarul de mănuși, de măști, sunt spitale care ar trebui să fie în prima linie, dar au văzut combinezoane de protecție doar în simulările pentru Ebola, iar în unele spitale nu există nici acum circuite izolate pentru pacienții cu risc.

Au fost făcute multe eforturi, atât de stat, dar mai ales de comunitatea civilă, care s-a mobilizat într-un mod absolut exemplar și a încercat să făcă rost de măști, dezinfectanți, viziere, aparate de testare, chiar mai eficient decât autoritățile. În ciuda acestor eforturi, însă, am ajuns la situația în care încă sunt medici care declară că își dezinfectează singuri masca de protecție (mască chirurgicală, simplă, cu pliuri) pe care o primesc sub semnătură la spital, pentru a o purta mai multe zile, în condițiile în care aceste măști ar trebui purtate cel mult patru ore sau chiar mai puțin, dacă se umezesc.

Am prezentat această stare de lucruri, domnule ministru, pentru a vă transmite că situația din teritoriu este, poate, diferită de raportările oficiale care ajung la dumneavoastră și care spun că „autoritățile au fost și sunt pregătite”, cum îi place domnului prim-ministru Ludovic Orban să declare. În loc să existe un program național pentru achiziția constantă de echipamente de protecție, cu eforturi bugetare împinse la maximum în acest sens, dumneavoastră ați ales să le oferiți medicilor bani – 500 de euro suplimentar pentru cei din prima linie. O sumă care, desigur, poate acționa ca un stimulent. Dar sunt sigur că toți medicii ar fi preferat să le fi achiziționat din surse sigure, autorizate, echipamente de protecție de 500 de euro pentru fiecare dintre ei.

În acest context, ați luat o decizie aflată la limita moralității. Îi obligați pe medici să nu refuze tratarea niciunui pacient sub spectrul cercetării penale, fapt care, de altfel, ținea de codul etic al meseriei lor. Dar decizia medicilor nu este una de rea voinţă, îndreptată împotriva pacienților: plecând la luptă fără echipamentele de protecție care le-ar salva viața, medicii nu-şi fac doar lor rău, ci pot fi infectați și apoi vor transmite boala întregii familii, multor pacienţi, comunităţii întregi. Aşa numitul „caz Suceava” este elocvent în acest sens. De aici și îngrijorarea mea, domnule ministru, deoarece banii pe care i-aţi oferi nu pot să-i protejeze nici pe ei şi nici pe pacienţii lor.

De asemenea, vă rog să ţineţi seama că mulți dintre medici sunt din categoria de risc, deoarece unii dintre cei tineri au plecat să lucreze în străinătate, iar în general medicii rămași în țară sunt trecuți de prima vârstă, stresați, suferă de acele comorbidități des invocate de Grupul de Comunicare Strategică, încât viața le va fi pusă în pericol, dacă intră în contact cu această infecție.

Din aceste motive, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la o serie de întrebări, pentru a clarifica situația medicilor:

1) Aveţi pentru toţi cei ce tratează pacienţii cu infecţie COVID-19 echipamente de protecţie PPE? Pentru ce interval de timp aveţi stocuri de asemenea echipamente?

2) Care este planul pentru dotarea cu echipamente de protecţie a medicilor din spitalele care nu sunt în prima linie şi a medicilor de familie, deoarece aceştia sunt în contact cu bolnavi care pot fi infectaţi cu noul coronavirus şi, fără echipamente de protecţie, devin vectori de transmisie a bolii? Un medic bolnav de COVID-19 ce continuă să lucreze poate ucide în loc să vindece un pacient care suferă de alte afecţiuni şi este infectat de medicul cu care interacţionează.

3) Aveţi posibilitatea de a-i testa pentru infecţia cu coronavirus pe toţi bolnavii care intră în spitale? Este o asemenea măsură pusă în aplicare în prezent? Pun această întrebare deoarece marea majoritate a personalului medical care s-a îmbolnăvit de COVID-19 avea altă specialitate decât cea de boli infecţioase (cardiologi, chirurgi, gastroenterologi, oncologi, etc.).

4) Dacă un medic nu are la dispoziție echipamentele necesare de protecție, ce ar trebui să facă? Să trateze pacientul cu toate riscurile privind propria sănătate şi periclitarea celor cu care va veni în contact, să demisioneze ştiind că nu poate să-şi exercite meseria în condiţii de securitate pentru el şi pentru pacient, să refuze pacientul sau există şi o altă opţiune care ne scapă nouă?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *