EDIT: Într-un răspuns formulat de către Ministerul Sănătății, semnat de secretarul de stat Nicolae Dragoș Garofil, se explică faptul că personalul care lucrează în laboratoarele ce au efectuat de la începutul pandemiei testele RT-PCR pentru depistarea infecției cu noul coronavirus era cuprins în OUG 43/2020 pentru a putea primi bonificația de 500 de euro. Problema este, însă, pe două niveluri: dacă aceștia se aflau în această activitate la momentul acordării sporurilor respective, fiindcă au fost multe cazuri în care personal medical ce a fost implicat în tratarea pacienților COVID-19 nu a încasat sporul respectiv, și dacă conducătorul instituției primește fondurile necesare pentru a oferi acestei bonificații. În ceea ce privește actualizarea grilelor de salarizare, ministerul a ocolit răspunsul. În documentul primit se specifică faptul că personalul de cercetare poate avea aceeași grilă de salarizare precum cea din unitățile clinice, dacă lucrează în respectivele unități clinice, dar și în institute și centre medicale. Or o bună parte din personalul de cercetare lucrează în institute subordonate Academiei Române sau în universități de medicină (și nu numai). Salariile lor sunt derizorii comparative cu cele din unitățile clinice, chiar comparate cu zona didactică a UMF-urilor. Puteți citi răspunsul complet la linkul următor, pe siteul Senatului.


Vreau să vă aduc la cunoștință o situație de care, vă mărturisesc, sunt dezamăgit că nu ați aflat până acum. Sau, dacă o cunoașteți, nu ați expus-o niciodată în spațiul public.

Una dintre temele preferate ale mass-media în această perioadă, care a ajuns să fie preluată și de guvernanți și de public în general, este acea primă linie a personalului medical, care luptă împotriva noului coronavirus. Apar mereu  imagini cu cei îmbrăcați în costume de „cosmonauți”, cu echipamente complete de protecție – medici, asistente, din spitale sau de pe ambulanță, și tot personalul care tratează bolnavii de COVID-19. Mai mult, pentru cei din prima linie s-a decis și acordarea unei bonificații de 500 de euro, anunțată de președintele Iohannis la începutul pandemiei, în contextul discuțiilor cu privire la decizia mai multor medici sau asistente de a-și da demisia.

Există însă o categorie pe care nu a încadrat-o nimeni în „prima linie”, care lucrează uneori și 12-14 ore pe zi, și care, în primele săptămâni ale crizei, mai ales în zona Iașului, lucra aproape non-stop, până la epuizare, direct în prezența noului coronavirus. Este vorba despre personalul specializat în microbiologie moleculară, care analizează testele la aparatele Real-Time PCR. A apărut recent în mass-media povestea echipei de la Iași, unde 9 persoane lucrează în două ture și câte 20 de ore pe zi când e cazul, care au lucrat de Paște non-stop fiindcă se descoperise un nou focar la un spital de bătrâni din Suceava și au avut de evaluat 300 de teste în noaptea din Vinerea Mare. Unii sunt angajați ai Universității de Medicină și Farmacie, alții voluntari din centre de cercetare, care sunt încadrați, ca plată, la nivelul CS 3 (cercetător științific gradul al III-lea), fiind remunerați cu sume de sub 3.000 de lei, fără bonusuri suplimentare.

Pentru efortul depus (mai ales în contextul în care interpretarea rezultatelor este o muncă ce necesită pregătire în laborator pentru ani de zile), și acești cercetători – marea lor majoritate oameni tineri, de până în 40 de ani – ar trebui să beneficieze de bonificația de 500 de euro promisă personalului din prima linie.

De aceea, domnule ministru, vă întreb:

luați în calcul introducerea personalului din laboratoare, specializat în biologie moleculară, în rândul celor care beneficiază de cei 500 de euro oferiți de statul român?

– este o variantă de lucru la Ministerul Sănătății, pe termen mediu măcar, ca grilele de salarizare pentru personalul de cercetare științifică să fie actualizate conform cu cele din zona exclusiv didactică, în institutele de cercetare și universități?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi face public în momentul în care îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *