Sursă foto: Angelo Esslinger, Pixabay

În așteptarea unui vaccin – aș îndrăzni să îi spun salvator – pentru imunizarea împotriva virusului SARS-CoV-2, toți medicii, de la cei angrenați în structurile ministerului până la cei de familie, ne încurajează acum să ne vaccinăm împotriva gripei. Asta pentru a evita complicații ulterioare, pentru ca simptomele să nu se suprapună, pentru a ne putea da mai ușor seama când suntem infectați cu SARS-CoV-2, cât și pentru a face mai ușoară munca celor din spitale, deja supraaglomerate.

În ciuda acestui apel, domnule ministru, majoritatea românilor nu pot să se vaccineze antigripal nici dacă ar vrea. În farmacii nu sunt doze de vaccin şi, de altfel, nu au fost decât în cantităţi extrem de mici, iar acolo unde se primesc dispar imediat fiindcă sunt liste de așteptare cu zeci, poate chiar sute de nume pe ele, chiar și la farmaciile de cartier.

Problema se întâlnește şi la medicii de familie, care ar trebui să primească dozele necesare de vaccin în cadrul programului național de vaccinare pentru categoriile vulnerabile: copii, vârstnici, bolnavi cu boli cronice și femei însărcinate. Din informațiile pe care le-am aflat după ce am discutat cu mai mulți medici de familie, fiecare dintre aceștia, pe raza județului Iași, a primit maximum 30 de doze până la acest moment – discutăm de jumătatea lunii octombrie. Cu promisiunea, ca în fiecare an, că vor mai veni, că le primesc în tranșe și nu pe toate odată. Dar, în același timp, tocmai recomandările de la Ministerul Sănătății ne spun că, pentru ca acest vaccin să fie unul eficient, vaccinarea trebuie să aibă loc cam cu două săptămâni înaintea începerii „sezonului gripei”. Pe scurt, este deja târziu, domnule ministru, chiar și pentru cei care s-au vaccinat deja, darămite pentru miile de oameni care sunt pe liste de așteptare în toată țara.

E greu de înțeles cum, știind că România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare antigripală din Europa (undeva în jur de 8%) și cunoscând importanța vaccinării, mai ales în acest sezon, nu ați reușit, domnule ministru, să asigurați măcar dozele necesare pentru cei din categoriile vulnerabile. Și tot la fel de greu de înțeles este că, dată fiind evidența că românii au conştientizat că trebuie să se protejeze, nu există stocuri suficiente de vaccinuri în farmaciile din țară. Practic, dacă în alți ani nu voiau să se vaccineze, acum când ar vrea, românii nu au cu ce.

Și mai este un aspect deosebit de important, pe care l-am mai semnalat într-o interpelare către dumneavoastră și Ministerul Sănătății. Avem situația pacienților cu boli cronice, care, în ultimele şapte luni și jumătate nu și-au primit sau și-au primit doar parțial tratamentul necesar, au avut un acces extrem de limitat la o consultaţie de specialitate sau la îngrijire spitalicească, şi astfel situaţia lor, în foarte multe cazuri s-a agravat. Aceşti pacienți, bolnavi cronici, care acum sunt și mai expuși gripei neputându-se vaccina, ar putea ajunge într-o stare gravă. În cazul suprapunerii unei îmbolnăviri în care să se combine virusul gripal şi SARS-CoV-2, şansele de supravieţuire vor fi foarte reduse pentru pacienţii cu boli cronice.

Având în vedere cele de mai sus, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  • Ce s-a întâmplat cu dozele de vaccin despre care chiar dumneavoastră ați anunțat că vor exista în țară: câte au fost, cum au fost distribuite și de ce medicii de familie au primit, până la acest moment, doar câte 30 de doze, când ei au mii de pacienți în evidență?
  • Păstrați o legătură cu lanțurile principale farmaceutice pe subiectul aprovizionării cu vaccin antigripal? Dacă da, care este stadiul aprovizionării acestora, de ce nu sunt vaccinurile suficiente pentru cererile din farmacii? Care este numărul cererilor din farmacii? Aveţi o estimare în privința capacității de a satisface aceste cereri?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

  1. Domnule senator Pănescu, am consultat listele pentru alegerile parlamentare, constatând cu stupoare că nu doriți un nou mandat, îndrăznesc să întreb care ar fi motivul?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *