EDIT: În răspunsul tardiv oferit de Ministerul Sănătății și semnat de Nicolae Dragoș Garofil, secretar de stat, este comunicat faptul că pe lista bolilor infecto-contagioase din grupa A a fost inclus de la finalul lunii mai și COVID-19, la poziția 35. Astfel, în momentul de față, conform Hotărârii Guvernului nr. 423/27.05.2020, persoanele afectate de infecția cu COVID-19 și care sunt asigurate, beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare. Răspunul integral la această întrebare poate fi consultat la linkul următor.


Aș vrea să vă aduc în atenție o situație ce mi-a fost semnalată în mai multe rânduri de către membri ai colectivelor de muncă din Iași, în special din partea corpului medical. În momentul de față, după cum cred că știți, persoanele care sunt afectate de noul coronavirus și trebuie să beneficieze de internare, să stea în izolare la domiciliu/carantină și, implicit, să intre în concediu medical, beneficiază de o indemnizație pentru incapacitatea temporară de muncă, ce este plătită doar în procent de 75%.

Știu că și Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, a adus în spațiul public o discuție cu privire la acest subiect și aș dori, la rândul meu, să fac o astfel de solicitare: includerea infectării cu SARS-CoV2 în grupa A a bolilor infectocontagioase, astfel încât toți cei asigurați să beneficieze de o indemnizație de 100% în concediul medical.

Ne aflăm, domnule ministru, într-un paradox. În timp ce președintele României anunță că personalul medical din prima linie va primi sporuri și indemnizații de 500 de euro, ca recunoaștere a efortului și sacrificiilor pe care le face în lupta împotriva COVID-19, dacă unul dintre medici sau asistenți se îmbolnăvește și stă internat, „beneficiază”, de fapt, de o reducere a salariului de bază cu 25%.

Nu cred că situația aceasta a fost rodul unei dovezi de rea-voință, însă cred că este o chestiune ce trebuie reparată urgent și de care ar trebui să beneficieze, retroactiv, și persoanele care au fost deja infectate și au sistat activitatea pe care ar fi desfășurat-o în mod normal, nevoite fiind să se trateze. După cum știți, în cazul unei îmbolnăviri mai grave, timpul de vindecare poate fi chiar și spre două luni de internare, dar au fost și pacienți asimptomatici, chiar din corpul medical (avem un exemplu la Iași) care au stat mai bine de 30 de zile internați până când au fost testaţi negativ de două ori, în termen de 24 de ore, pentru noul coronavirus, ca să poată fi externați.

Știți mai bine decât mine că în momentul de față medicii din România au nevoie de respect, încurajare, materiale de protecție și sprijin guvernamental, nu de beneficii financiare și tot felul de indemnizații, pentru că nu de asta se trezesc dimineață și merg la muncă. Însă unele lucruri trebuie corectate pentru a echilibra status-quo-ul situației.

De aceea, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarea întrebări:

  • A fost pe masa de discuție, la minister, includerea infecției cu noul SARS-CoV2 în grupa A a bolilor infectocontagioase, pentru ca cei infectați (personalul medical) să beneficieze integral de indemnizația de concediu medical?
  • Dacă da, ce decizie ați luat cu privire la acest aspect? Dacă nu, veți lua în considerare o astfel de idee şi când credeți că va putea fi implementată?
  • Luați în calcul vreun mecanism prin care cei care au suferit deja de boală, care s-au vindecat sau sunt încă în spital, să beneficieze și ei de noile prevederi, adică de o astfel de indemnizație completă?
  • Aveţi în vedere ca îmbolnăvirea cu noul coronavirus a cadrelor medicale, în timpul serviciului, să fie considerată boală profesională?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *