EDIT: Deși răspunsul ministerului Educației și Cercetării, primit în urma acestei întrebări, nu este unul care să tranșeze definitiv problema, ajută la conturarea imaginii de ansamblu obținută în urma documentării suplimentare. Prin anularea Bacalaureatului, Guvernul din Moldova nu a anulat și diplomele de bacalaureat, pe care elevii le primesc cu media generală a anilor de studiu, dacă este mai mare de nota 5. Astfel, coroborat cu informația transmisă oficială de minister în acest răspuns, cum că „cetățenii Republicii Moldova, în conformitate cu legislația în vigoare în această țară, pot să candideze pe locurile alocate românilor de pretutindeni”, putem concluziona că elevii din Republica Moldova se vor putea înscrie la universitățile din România în cadrul admiterii care urmează să înceapă în luna iulie. Puteți citi răspunsul integral al ministerului la linkul următor.


O situație din Republica Moldova pune în dificultate universitățile din România și este nevoie de un răspuns rapid și clar din partea Ministerului Educației și Cercetării. Guvernul din Republica Moldova a luat în calcul decizia de a anula examenul de bacalaureat, elevii urmând să primească diploma dacă vor avea media generală și mediile de la disciplinele studiate în liceu mai mari de 5.

Potrivit presei moldovenești, ar putea fi eliberată o diplomă de bacalaureat, „care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a de liceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu «5» (cinci)”.

După cum bine știți, doar în județul Iași numărul studenților din Republica Moldova a crescut foarte mult în ultimii ani. Iar universitățile au ajuns să beneficieze, prin finanțarea națională, de un aport esențial pentru continuarea activității grație acestor locuri, destinate exclusiv studenților basarabeni. Mai mult, anul acesta, când ministerul a luat decizia de neînțeles de a reduce locurile la admitere în inginerie la universitățile din țară, numărul locurilor menite studenților din Republica Moldova este mai important. De aceea, doamnă ministru, vă rog să clarificați următoarele aspecte:

  • vor putea studenții basarabeni care nu au susținut examenul de Bacalaureat să se înscrie la universitățile din România?
  • vă rog să îmi precizați exact care este cadrul legal pe baza căruia aceștia vor putea fi acceptați de către universități pe locurile destinate studenților din Republica Moldova?
  • dacă răspunsul este pozitiv la primele două întrebări, vă rog să explicați cadrul legal prin care acești studenți vor putea să concureze, dacă doresc, pe locurile destinate studenților români, atâta timp cât au cetățenie română.

Am solicitat un răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *