Una dintre cele mai apreciate inițiative din 2016, la nivel executiv, a fost decizia de a construi 30 de cămine studențești, cunoscut fiind faptul că universitățile din România nu doar că suferă în urma lipsei spațiilor de cazare, ci au probleme majore cu condițiile din căminele existente, unele ne-renovate de la inaugurare. Putem cu toţii considera că o asemenea realizare nu trebuie să ţină seama de niciun fel de conotaţie politică.

Ca de obicei, însă, au apărut probleme cu obținerea avizelor necesare din partea unor autorități locale, cu identificarea terenurilor lipsite de sarcini pe care acestea să fie construite, cu proiectarea în sine, cu demararea licitațiilor. Iată-ne acum, patru ani mai târziu, când nu știm nimic despre stadiul acestor cămine, iar dumneavoastră veţi avea în curând un an de la preluarea portofoliului de ministru şi nu ați comunicat nimic public în legătură cu acestea.

Interesul pentru subiect este unul deosebit, acum, în perioada de pandemie, când condiţiile precare de cazare din cămine reprezintă unul din obstacolele cele mai importante pentru desfăşurarea normală a activităţii didactice, acea variantă în care studenţii să poată fi prezenţi în universităţi.

O situație similară, din punctul de vedere al necesarului de locuri de cazare în cămine, în condiții de pandemie, se înregistrează și în învățământul preuniversitar. Un exemplu foarte recent, chiar de la sfârșitul săptămânii trecute, este cel de la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc, unde direcțiunea a solicitat public autorităților containere și alte consumabile necesare pentru a gestiona focarul izbucnit în liceu, căminul-internat neavând condiții pentru izolarea celor 16 elevi diagnosticați cu COVID-19.

În acest context, doamnă ministru, vă rog să ne ajutați să clarificăm:

  • care este stadiul celor 30 de cămine studențești prinse în proiect prin Compania Națională de Investiții? La câte dintre acestea s-au început lucrările, cum progresează documentația în cazul celorlalte, există vreun caz aparte unde s-a renunțat la proiect? Dacă da, de ce?
  • care este stadiul celor patru cămine din Iași? Este vorba de cele ce urmează a fi construite pentru Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Ştiinţe  Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și pentru Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. Vă rog să îmi oferiți informații cât mai detaliate privind fiecare dintre aceste patru cămine – dacă au fost semnate contractele, dacă au început lucrările, în ce stadiu sunt, care sunt termenele de execuție, dacă sunt probleme, de ce natură și unde au fost blocajele.
  • există o preocupare şi soluţii la nivelul ministerului pe care îl conduceţi pentru a suplimenta capacitatea de cazare în cămine pentru învăţământul preuniversitar, având în vedere cerinţele care apar în condiţiile pandemiei de COVID-19?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *