Sursă foto: MustangJoe, de la Pixabay

EDIT Ministrul Culturii a semnat un răspuns la întrebarea adresată în care a explicat că raportul Corpului de control nu este încă finalizat și că îmi vor fi transmise concluziile în momentul în care redactarea acestuia va fi încheiată. Ministrul a explicat însă faptul că au fost solicitate o serie de explicații managerului, fiind audiate și persoanele care au prezentat critici la nivelul managementului, cât și pe cei care susțin actualul management al doamnei Beatrice Rancea. Răspunsul integral îl puteți regăsi pe pagina Senatului României, la următorul link.


După cum bine știți, situația de la Opera Națională Română din Iași s-a agravat în ultimele luni, până la stadiul în care putem afirma că instituţia se află pe un butoi cu pulbere. Au ajuns pe masa dumneavoastră plângeri din partea angajaților din compartimentele administrative care susțin că două milioane de lei din rectificarea primită de instituția culturală în decembrie 2019 au fost cheltuiți de actualul manager fără documente justificative. Alți angajați v-au trimis plângeri cu privire la actualul secretar de stat, Cosmin Marcovici, reclamând faptul că în 2016, când acesta era manager, a desfășurat mai multe concursuri ilegale și a pus presiuni asupra lor cu scopul de a-i determinat să demisioneze.

În momentul de față, părinții copiilor din Corul „Juniorii Operei” au protestat de mai multe ori în fața instituției, iar prim-solistul Vlad Mărculescu, care a ieșit public blamând situația foarte dificilă din instituție, a fost cercetat în cadrul Comisiei de Disciplină și riscă desfacerea contractului de muncă pentru că a afectat imaginea Operei din Iași.

Mai mult, la nivelul unității culturale există, în momentul de față, două sindicate: unul majoritar, care o susține pe doamna manager Beatrice Rancea, dar și unul format din cei care au avut litigii de-a lungul timpului cu conducerea instituției. Cu aceștia din urmă v-ați întâlnit și ați văzut că au susținerea unor grupări sindicale la nivel național și v-au exprimat o parte dintre nemulțumirile lor.

Pe de altă parte, nimeni nu poate contesta o serie de rezultate meritorii, spectacole de cea mai înaltă calitate, pe care Opera Naţională Română din Iaşi le-a oferit publicului în perioada de când Beatrice Rancea manageriază această instituție de prestigiu. Chiar eu păstrez în minte unele spectacolele memorabile, montate cu ceva timp în urmă, pe scena ieșeană, de celebrul regizor Andrei Șerban; mă refer la „Troienele” şi „Indiile galante”. Situaţia pare, așadar, una paradoxală: pe de o parte spectacole deosebite, pe de altă parte destule nemulţumiri.

În mijlocul acestor evenimente, domnule ministru, ați decis trimiterea Corpului de control pentru a face o verificare la Opera Națională Română din Iași. De aceea vă rog să îmi răspundeți la o serie de întrebări, ca să clarificăm care este situația:

1) A finalizat Corpul de control raportul în urma vizitei de o săptămână la Opera din Iași? Dacă da, vă rog să ne puneți la dispoziție o copie a raportului. Dacă nu este gata raportul, dar v-au fost înaintate sau aveți o serie de concluzii, vă rog să le faceți publice, pentru a putea calma spiritele, pe cât posibil, cu această mediere ce ar trebui furnizată de ministerul condus de dumneavoastră.

2) Există nereguli care au fost raportate la nivelul ministerului de către angajații Operei?

3) Ați luat legătura cu managementul instituției? Ce argumente s-au adus cu privire la starea de fapt? De ce s-a ajuns aici, după 10 ani de mandat ai doamnei Beatrice Rancea?

Am solicitat răspuns scris și voi face publice rezultatele de îndată ce îmi vor fi comunicate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *