EDIT: În răspunsul semnat de ministrul Nicolae Burnete, se precizează faptul că România începe practic implementarea Open Acces prin proiectele finanțate în ultimul Plan Național de Cercetare, Inovare și Dezvoltare – PN III, 2015-2020. Aici, autorii vor fi obligați prin contract să afișeze online rezultatele cercetării realizate în urma câștigării proiectelor finanțate prin fonduri publice în cel mult un an de la publicarea într-o revistă de specialitate. Mai mult, ministrul a precizat că se caută variante pentru crearea unor depozite cu rezumatele unor astfel de rezultate, care să fie implementate pe diverse platforme la nivel național. Răspunsul complet al Ministerului Cercetării și Inovării poate fi citit la acest link.


Din Europa pornește un „tren” pe care România nu are voie să-l rateze. Comisia Europeană a adoptat, pe 25 aprilie, o serie de recomandări pentru accesul la rezultatele științifice și pentru protejarea acestora. Practic, Comisia recomandă ca până în 2020 toate țările Uniunii Europene să implementeze o serie de politici naționale pentru a deschide accesul la rezultatele cercetării științifice și pentru a putea crea, la nivel european, un sistem modern de „open science”, care presupune acces rapid și gratuit la cele mai noi descoperiri științifice realizate în proiecte finanțate din fonduri publice, naționale sau internaționale.

Ideea este aceea de a reduce din timpul necesar unei informații importante, unei descoperiri științifice relevante, să ajungă să fie distribuită. Rezultatele științifice sunt publicate în reviste de specialitate la finalul întregii cercetări, după o strictă verificare de tip „peer-review”, iar de la finalul ultimului experiment din procesul de cercetare, adesea unul îndelungat, până la publicarea finală a articolului pot trece și 12 luni. Totodată, accesul la revistele de specialitate este unul costisitor; în România, dacă nu ar exista mecanismul ANELIS PLUS, universitățile și institutele de cercetare ar trebui să plătească milioane de euro doar pentru accesul la câteva dintre cele mai relevante baze de date internaționale.

De aceea a fost creat în Europa acest concept de „open science”, astfel încât rezultatele cercetării științifice să fie accesibile de îndată ce s-au obținut rezultate palpabile. Practic, Comisia Europeană recomandă ca toate rezultatele obținute în urma cercetării finanțate din bani publici să fie disponibile gratuit, pe un portal, până cel târziu în 2020. Se mai propune, în ceea ce privește publicarea lucrărilor în reviste de specialitate, ca accesul la rezultate să fie oferit în mod gratuit tuturor celor interesați, în cel mult șase luni de la data publicării, fără a mai plăti taxe de acces la baze întregi de date.

Astfel, statele membre sunt îndemnate să găsească pârghiile legale ca, fără a încălca dreptul de copyright al revistelor și nici pe cel al oamenilor de știință care au ajuns la rezultatele respective, să poată implementa acest concept de „open science” până în 2020.

Având în vedere cele menţionate, l-am rugat pe domnul ministru să îmi precizeze care sunt măsurile pe care le va lua Ministerul Cercetării și Inovării pentru a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene cu privire la sistemul „open science”. Am solicitat răspuns scris și vă voi prezenta răspunsurile de îndată ce le voi primi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *