Sursă foto: Nenad Maric, Pixabay

EDIT: Într-un amplu răspuns transmis doar de Ministerul Finanțelor Publice, nu și de cel al Economiei, ni s-au transmis toate măsurile luate de la începutul pandemiei, spunându-ne că se aplică automat și pentru domeniul HoReCa. Deși o parte dintre măsurile respective au putut beneficia, desigur, și companiile din HoReCa, precum șomajul tehnic, scopul întrebării era de a descoperi care este planul de a revigora cel mai grav afectat sector din industria românească de restricțiile impuse de noul coronavirus. Și, din păcate, nu am aflat dacă ar exista un astfel de plan la nivelul Guvernului României. Puteți găsi răspunsul integral la linkul următor, pe siteul Senatului României.


În ultima săptămână, unul dintre sectoarele cele mai grav afectate de restricțiile impuse în pandemie – HoReCa – a fost din nou dat peste cap, ca urmare a deciziei de închidere a restaurantelor și cafenelelor. Conform ultimelor statistici din 2019, citate de Mediafax, numai în București există circa 12.000 de restaurante, iar la nivel național numărul restaurantelor și cafenelelor ajunge la circa 40.000. Să ne amintim că este vorba despre unități care au fost închise o lungă perioadă de timp și abia de puțină vreme și-au reluat activitatea, iar acum se văd nevoite să închidă din nou.

Suntem cu toții de acord că sănătatea publică e cea mai importantă și că, dacă ar fi să alegem între instituțiile care să rămână deschise, trebuie să le luăm în considerare mai întâi pe cele foarte necesare (cum sunt școlile), iar apoi pe celelalte. Însă să ne gândim puțin și la patronii, dar și la lucrătorii din HoReCa – angajatorii și-au reangajat personal de puțină vreme, acum îi vor trimite din nou în șomaj; unele restaurante și cafenele și-au făcut stocuri, acum vor avea și alte pierderi de suferit; vremea rece va închide în curând și terasele (în cazul fericit în care restaurantele au și terase) și atunci pierderile vor fi și mai mari. Cum spuneam, trebuie să fim raționali și prudenți și să nu desconsiderăm nicio măsură sau mai bine zis să n-o considerăm prea dură, dacă la mijloc este sănătatea publică.

Dar atunci când se iau măsuri care dezavantajează sau chiar duc la falimentul unor operatori economici, Guvernul trebuie să vină cu măsuri compensatorii, cu soluții pentru a-i ajuta pe cei implicaţi, astfel încât să poată supraviețui. Or, din câte vedem, aceste lucruri nu s-au întâmplat.

Găsirea unei soluţii pentru domeniul HoReCa este legată de activitatea ministerelor pe care le conduceţi şi, de aceea, domnilor miniştri, vă adresez următoarea întrebare: Ce plan de soluții pentru susținerea sectorului HoReCa, de actualitate și viabil, aveți în vedere în noile condiții date de pandemie?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *