EDIT: Într-un document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat, Ministerul Economiei alege, cu o mare doză de lipsă de bun simț, să ignore complet subiectul și întrebările adresate. În loc să ne explice de ce nu s-a luat măsura declarării domeniului industriei textile domeniu de importanță strategică și care este planul concret al ministerului pentru a ajuta firmele ce produc echipamente care ajută la lupta împotriva COVID-19, răspunsul primit vorbește exclusiv despre programul IMM Invest. Desigur, poate o parte dintre companiile textile din România care s-ar fi putut implica sau care s-au implicat fac parte din categoria întreprinderilor mici și mijlocii, dar nu are absolut nimic de a face cu întrebarea trimisă către minister. Ba mai mult, răspunsul este o compilație dintre prezentarea oficială a programului pe platforma imminvest.ro și un comunicat de presă adaptat de mass-media, cât și de către băncile care fac parte din program. Soarta producătorilor din ramura de confecții-textile, la un pas de faliment, nu este aparent un subiect pe agenda Ministerului Economiei. Puteți citi la următorul link răspunsul integral și voi reveni cu aceeași întrebare la minister, în speranța unui răspuns la obiect și nu compilații din pliante promoționale.


Situația dificilă privind aprovizionarea cu echipamente medicale de protecție nu doar din țara noastră, ci și din spațiul Uniunii Europene și chiar de la nivel mondial, arată că sunt probleme în sectoarele de producție și în cel al furnizării materiilor prime.

Încă de acum două săptămâni, colegii universitari din Iaşi, dar şi cei direct implicaţi în activitatea din industria textilă au atras atenția că ramura de confecții-textile, de care statul român s-ar putea folosi acum pentru a produce, local, măști şi alte echipamente de protecție pentru personalul medical, dar și pentru populație riscă să intre în colaps din două motive. Muncitorii, care au salarii foarte mici, vor prefera să stea acasă, în șomajul tehnic asigurat de stat și, astfel, nu vor mai putea fi fabricate materiale pentru ca apoi să fie prelucrate.

Altfel spus, în lipsa unor măsuri urgente din partea guvernului, de a subvenționa costurile unor materiale produse în fabricile românești pentru echipamentele de protecţie și de a subvenționa, totodată, și salariile celor din industria textilă, firmele vor rămâne fără materii prime şi fără lucrători. Astfel de măsuri sunt deja gândite, peste tot în Europa.

Așa stând lucrurile, domnule ministru, aș dori să răspundeți concret la următoarele două întrebări:

  1. Ministerul Economiei are, în momentul de față, un plan de măsuri prin care să fie susținute financiar firmele românești care produc materiale, componente şi echipamente medicale de protecție necesare în lupta împotriva COVID-19?
  2. Având în vedere penuria de echipamente medicale din spitalele românești, de ce nu s-a luat măsura declarării domeniului industriei textile domeniu de importanță strategică pe durata stării de urgență, astfel încât să poată fi subvenționat din bugetul de stat? Aveţi în vedere să puneţi în practică o asemenea măsură?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *