Sursă foto – Ich bin dann mal raus hier. Pixabay

EDIT: Răspunsul oferit de secretarul de stat Nicolae Dragoș Garofil, secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății, referitor la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu”, arată că s-au făcut anumite progrese în refacerea unității medicale după incendiul din aprilie 2018, însă situația este încă departe de a fi rezolvată. Se distinge că există o dorință din partea Guvernului de a reda populației capacitatea maximă de tratament a spitalului, anul acesta fiind alocat un buget de 29 milioane de lei pentru lucrări de intervenții – „Reparații capitale și modernizare clădire corp C2, etajele 4, 5, 6, aflate în administrarea institutului”, din care până în luna iulie a fost finanțată doar suma de 2,2 milioane lei. De asemenea, în anul 2019 au fost alocată și finanțată suma de 10 milioane de lei. Din păcate, răspunsul la cea de-a doua întrebare și anume, când ar fi finalizate lucrările și dacă există șansa accesării unor fonduri europene, a rămas fără răspuns din partea ministerului. Răspunsul complet poate fi citit pe siteul Senatului.


După cum bine știți, în calitatea dumneavoastră de medic care aţi lucrat în Moldova, singurul centru regional de cardiologie și, de altfel, unul performant și bine articulat, a fost afectat, în urmă cu doi ani, de un puternic incendiu. Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iași a pierdut atunci întreg blocul operator, dotat cu aparatură de ultimă generație, întreg compartimentul de sterilizare, unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici şi magazia de materiale sanitare. Două etaje din clădirea în care își desfășoară activitatea IBCV Iași au fost puternic afectate de incendiu, iar infiltrațiile cu apa necesară stingerii acestuia au afectat și o parte dintre secțiile de la etajele inferioare, care aparțin Spitalului Parhon, alt centru regional, specializat în nefrologie. Apa rămasă infiltrată în tavanele false a dezvoltat, la rândul ei, culturi de bacterii și fungi, iar circuitele electrice, vechi de 30 de ani înaintea incendiului, au fost atât de deteriorate, încât trebuie înlăturate complet și refăcute integral, pentru a nu se produce noi scurtcircuite.

După incendiu, întreg institutul s-a reorganizat pentru a asigura o parte dintre intervențiile minimale, dar operații cardiologice de mare amploare nu mai pot fi efectuate la Iași și sunt redirecționate către alte mari centre din țară. Vă scriu această întrebare, domnule ministru, în contextul în care pe 10 aprilie s-au împlinit doi ani de când IBCV Iași nu mai funcționează la capacitate maximă, deși au fost făcute nu doar promisiuni, ci și fapte în sensul de a-l reabilita: Ministerul Sănătății a pus la dispoziție, la finalul lui 2018, 10 milioane de lei din fondul de urgență al Guvernului, însă conducerea unității medicale nu a reușit să-i utilizeze integral. Într-una dintre ultimele vizite făcute la Iași în calitate de ministru al Sănătății, chiar la inaugurarea Centrului de Mari Arși, doamna Sorina Pintea a și spus că din banii alocați de Guvern, doar 2 milioane au fost cheltuiți. În paralel, abia la finalul anului 2019, deci la mai bine de un an și jumătate de la momentul incendiului, conducerea unității medicale a demarat o licitație tip acord-cadru, cu valoarea totală de 65 de milioane de lei, bani necesari pentru redotarea și repornirea integrală a Institutului, o finanțare greu de imaginat că poate fi oferită chiar și în timpuri în care nu am fi afectați de o pandemie.

Domnule ministru, înțelegem cu toții că prioritățile în sistemul sanitar sunt în momentul de față organizarea la capacitate maximă a unităților medicale care pot să trateze pacienți infectați cu COVID-19. Vă îndemn, însă, pe această cale, să aruncați o privire și către situația de la IBCV Iaşi. Spun asta deoarece în România, în ciuda gravei situații determinate de epidemie, cauza principală a mortalității rămâne cea a bolilor cardiovasculare. Ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă ar fi fost funcțional, spitalul putea să asigure 13 paturi la terapie intensivă, iar acestea puteau fi dotate cu aparatură de ultimă generație. De aceea, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

Care este situația actuală de la unitatea medicală ieșeană? Când au fost virați ultimii bani pentru renovare, despre ce sumă a fost vorba și ce progrese s-au făcut de la momentul aprilie 2018?

– Care ar fi un orizont de timp pentru finalizarea lucrărilor? Există șansa accesării unor fonduri europene?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *