Sursă foto: bertvthul, Pixabay

După cum se știe, la sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană a trimis României mai multe scrisori de punere în întârziere, solicitând țării noastre să asigure protecţia habitatelor şi a speciilor, să respecte normele UE privind apele reziduale urbane şi să adopte programe naţionale de control a poluării atmosferice. De asemenea, România a fost notificată să închidă cele 15 depozite ilegale de deșeuri pe care le are în momentul de față, termenul limită fiind ultima zi a acestui an, în caz contrar riscând procedura de infringement pe Mediu.

Potrivit Directivei-cadru privind deșeurile (2000/60/CE), statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul. În România, au existat 101 depozite de deșeuri neconforme, care au beneficiat de o perioadă de tranziție și care ar fi trebuit închise până în iulie 2019. Comisia a specificat însă că țara noastră a declarat închise și reabilitate doar 86 de depozite, 15 rămânând în continuare o problemă reală de mediu, lucrările de închidere a majorității acestor depozite de deșeuri nefiind încă demarate.

Însă depozitele ilegale de deșeuri nu sunt singurele probleme în privința cărora România a fost notificată în mod repetat de Comisia Europeană. O altă situație dificilă este și cea legată de faptul că România nu respectă normele UE cu privire la tratarea apelor urbane reziduale în zone urbane mari.

Dar poate cea mai stringentă problemă este cea a poluării aerului, Comisia solicitând României să adopte de urgență un program național de control al poluării atmosferice, cu angajamente ferme de reducere a emisiilor în ceea ce priveşte diferite substanţe (dioxid de sulf, oxizi de azot, compuşi organici volatili nemetanici, amoniac şi particule fine – PM2,5).

În privința poluării, în multe dintre aglomerațiile urbane din țară lucrurile devin tot mai grave. În luna octombrie, zile la rând presa a semnalat creșteri alarmante ale nivelului de poluare în București. La Iași, situația e și mai gravă. În timpul orelor de vârf ale traficului, depășirile în ce privește nivelul particulelor PM 2.5 sunt frecvent foarte ridicate, fiindu-mi semnalate în mod repetat la cabinetul de parlamentar nemulţumiri ale locuitorilor din Iaşi privind poluarea atmosferică. Mai mult, singura stație de măsurare a PM 2.5 din Iași, plasată în cartierul Dimitrie Cantemir, nu a funcționat timp de un an de zile, din octombrie anul trecut până în octombrie anul acesta, fiind trimisă la reparat, conform declarațiilor oferite presei de șefa Direcției pentru Protecția Mediului din Iași.

În aceste condiții, aș dori să mă lămuriți, domnule ministru, asupra câtorva aspecte pe care ministerul pe care îl conduceți ar trebui să le aibă în vedere și să le rezolve în timp foarte scurt:

  1. Are ministerul pe care îl conduceţi în lucru un program național de control al poluării atmosferice? Dacă da, ce prevede acesta? Aveţi în vedere măsuri specifice pentru reducerea poluării în Iaşi?
  2. De ce nu primește populația din marile orașe un raport zilnic privind depășirile nivelului admis de poluare, așa cum se oferă zilnic prognoza meteo?
  3. Care este, în momentul de față, situația celor 15 depozite de deșeuri care funcționează în afara legii? Ce plan de măsuri ați adoptat pentru închiderea și reabilitarea acestora în intervalul recomandat de Comisia Europeană?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi comunica public de îndată ce îl voi primi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *