EDIT: În răspunsul formulat de ministerul de resort, se precizează și se pune accent pe faptul că la 14 octombrie 2019 existau în total 112 cămine publice pentru persoane vârstnice, cele mai multe în Teleorman, în total 6, iar apoi câte 5 în Bacău, Buzău, Dâmbovița, Mureș, Timiș și Vrancea. În Iași sunt raportate 2 astfel de cămine. De la bugetul de stat s-au oferit anul acesta 4.836.000 milioane de lei, doar pe baza solicitările primăriile, ceea ce ne arată că diferența de cămine sunt finanțate în regim privat, mai bine de 250 la nivel național. În amplul răspuns semnat de fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale se precizează faptul că legislația în vigoare prevede faptul că persoanele în vârstă pot fi îngrijite într-un centru deținut de stat doar dacă nu se poate asigura îngrijirea la domiciliu prin serviciile oferite de administrațiile locale. Serviciile publice de asistență socială și asociațiile de dezvoltare intercomunitară sunt beneficiari direcți ai finanțării de la stat pentru îngrijirea persoanelor în vârstă: acestea pot depune solicitări de finanțare, fiind aprobat un proiect pentru acestea din 2018, cu o finanțare totală de 2,5 miliarde de lei. Răspunsul complet îl puteți găsi la acest link.


Relativ recent, pe 1 octombrie, am sărbătorit Ziua persoanelor vârstnice. În întâlnirile pe care le-am avut cu această ocazie s-au evidențiat unele aspecte pozitive, precum cele legate de creşterea pensiilor. Totodată cei cu care m-am întâlnit mi-au semnalat probleme legate de îngrijirea persoanelor în vârstă. Astfel, conform datelor centralizate la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în prezent sunt licențiate, la nivel național, adică au toate avizele de funcționare, 394 de cămine pentru persoane vârstnice, majoritatea funcționând în regim privat. De asemenea, ministerul consemnează ca fiind licențiate, tot la nivel național, 230 de servicii de îngrijire la domiciliu, majoritatea fiind și în acest caz instituții private.

Însă acest număr este neacoperitor, având în vedere deficitul foarte mare de astfel de așezăminte, atât în urbanul mare, dar mai ales în urbanul mic și în așezările rurale, dar și listele de așteptare foarte lungi. Potrivit statisticilor Societății Române Alzheimer, la nivelul întregii țări, numai numărul bătrânilor care suferă de demenţă Alzheimer, bătrâni care nu-și pot purta singuri de grijă, este de 300.000. De asemenea, numărul persoanelor în vârstă din mediul rural este foarte mare, având în vedere că satele au devenit tot mai îmbătrânite și mai depopulate de tineri.

Astfel, există un număr ridicat de persoane vârstnice aflate pe listele de așteptare pentru a obține un loc în cămin. Cele mai lungi astfel de liste de așteptare se înregistrează în județul Vaslui și la nivelul municipiului București, apoi în județele Buzău, Constanța și Covasna. Situația e cu adevărat dificilă în județele în care nu există niciun cămin de bătrâni public.

În acest context l-am rugat pe domnul ministru să lămurească o serie de aspecte din acest domeniu de mare interes pentru persoanele în vârstă:

1. Care e media perioadei de așteptare pentru locurile din căminele de bătrâni publice, la nivel național?
2. În câte județe nu există niciun cămin finanțat de la bugetul de stat?
3. Ce soluții are în vedere Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, pentru a acoperi într-o proporție mai mare cererea de locuri în centrele pentru bătrâni?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi pus la dispoziție.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *