Sursă foto: Pixabay

EDIT: Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a depășit un nou record. Ministrului Lucian Bode i-a luat trei luni de zile să semneze un răspuns la această întrebare, un răspuns de o jumătate de pagină, în care indică faptul că partea de comunicații intră în atribuțiile Autorității pentru Digitalizarea României. Prin urmare, i-a luat ministerului trei luni de zile să facă această redirecționare și să conștientizeze că, deși are în titulatură Comunicațiile, minister individual pe care l-a desființat Guvernul Orban în procedura de reorganizare, nu cunoaște elemente legate de această componentă și e nevoie de un răspuns din partea unei autorități subordonate. Simulacrul de răspuns poate fi citit integral la linkul următor, pe pagina Senatului României.


Ne aflăm într-o perioadă în care sectorul noilor tehnologii informatice și comunicațiilor rapide constituie una dintre cele mai exploatate și profitabile ramuri ale industriilor, cu un impact major în creșterea economică.

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România, implementarea tehnologiei 5G, spre exemplu, va genera venituri de 4,7 miliarde de euro și crearea a peste 252.000 de locuri de muncă. Sunt cifre importante, care ne arată impactul deloc de neglijat asupra întregii noastre economii. Este de subliniat şi faptul că noile tehnologii în comunicații vor determina un impuls şi pentru procesul de digitalizare a economiei.

Cu toate aceste avantaje evidente pentru orice țară, specialiștii în tehnologia informațiilor au atras atenția încă de la sfârșitul anului 2019 că România se numără printre „statele codașe” la implementarea tehnologiei 5G. Iar ANCOM a anunțat că lansarea licitației pentru licențele 5G va avea loc în prima jumătate a acestui an. În acest sens, guvernul din care ați făcut parte, a prevăzut chiar și în programul de guvernare măsura înființării Autorității pentru Digitalizarea României, instituție care să se ocupe, printre altele, și de lansarea acestei licitații.

Din păcate, ne aflăm deja la sfârşitul lunii februarie și măsuri concrete, în direcția implementării tehnologiei 5G încă nu se văd. De aceea, vă rog, domnule ministru, să răspundeți la următoarele întrebări legate de cele expuse mai sus:

  1. Când va fi în totalitate operaţională Autoritatea pentru Digitalizarea României, cum va funcționa și ce termene aveți stabilite pentru digitalizarea domeniilor prioritare, cum ar fi Sănătatea sau Sistemul Asigurărilor Sociale?
  2. Când estimați că veți lansa licitația pentru licențele 5G, având în vedere că România este codașă la implementarea acestei tehnologii?

Am solicitat răspuns public și îl voi face public atunci când îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *