EDIT: Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat într-un răspuns semnat la începutul lunii martie, că Filarmonica „Moldova” nu este subordonată ministerului de resort și că pentru Operă nu există în plan construirea unui nou sediu. În ciuda discuțiilor avansate de anul trecut, când era anunțat faptul că un astfel de obiectiv se va construi la Iași prin Compania Națională de Investiții, în momentul de față Ministerul Culturii spune că un astfel de obiectiv nu poate fi finanțat fiindcă „în cadrul direcției economice nu este înregistrată nicio solicitare de construire a unui nou sediu pentru Opera Națională Română din Iași. Puteți citi răspunsul integral la acest link.


Au fost mai multe discuții în spațiul public despre două clădiri de care sectorul cultural ieșean are urgentă nevoie de prea mulți ani: un nou sediu pentru Filarmonica „Moldova” și o clădire nouă pentru Opera Națională Română din Iași. În cursul anului trecut, au existat, din partea Guvernului, abordări concrete privind finanțarea, prin Compania Națională de Investiții, pentru o clădire a Operei, care împarte în acest moment sediul cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, ambele instituții având nevoie, individual, de întreaga clădire, pentru a avea o activitate normală.

De asemenea, au existat o serie de discuții privind identificarea fondurile necesare pentru a construi o clădire nouă, în care să-și desfășoare activitatea una dintre cele mai bune filarmonici din țară – cea din Iași. Momentan, clădirea în care aceștia repetă stă să se dărâme, iar Consiliul Județean Iași a ajuns la punctul în care încearcă să acceseze fonduri europene pentru a putea efectua lucrările de modernizare. Ȋnsǎ, un spațiu adecvat pentru concertele Filarmonicii, o instituție vitregită de atâția ani, care a repetat și concertat în spații de împrumut, ar fi mai mult decât necesar, cât mai repede.

Mă bucură faptul că, recent, ministrul a anunțat că Cinematograful „Trianon” din Iași, fostul „Republica”, va fi reabilitat cu fonduri naționale. Este o decizie importantă, dar vreau să îii atrag atenția domnului ministru că, în momentul de față, nevoile culturale ale Iașului nu se opresc la acel cinematograf.

De aceea, l-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări, pentru a putea înțelege exact care este stadiul actual al proiectelor amintite anterior:

  • există, la nivelul ministerului, vreo intenție de finanțare pentru clădirile necesare desfășurării activității de către Operă sau de către Filarmonică?
  • până în prezent, au fost demarate măsuri pentru ca aceste obiective să fie finanțate?
  • ați purtat vreun fel de discuție cu autoritățile locale – Primărie și/sau Consiliu Județean, pe aceste subiecte?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *