EDIT: Într-un răspuns remis de Ministerul Apelor și Pădurilor, există câte un răspuns punctual la fiecare dintre cele patru întrebări adresate. Astfel, centralizând datele de la începutul lunii octombrie, există un număr total de 6.077 de pădurari care sunt titulari de cantoane silvice, iar distribuția acestor cantoane și face după criterii geografice, ținându-se cont de formele de relief, de complexitatea lucrărilor silvice și de riscurile privind tăierile fără drept care există în zona respectivă. O informație alarmantă este aceea că unui pădurar din cadrul Romsilva îi revine, practic, sarcina să asigure paza pentru aproximativ 675 de hectare. În ceea ce privește paza, reprezentanții ministerului spun că pe  viitor în zonele vulnerabile vor fi organizate patrule mixte, inclusiv cu reprezentanți ai poliției, iar în perioada următoare urmează să se semneze protocoale de colaborare cu inspectoratele generale ale Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră pentru a asigura o astfel de pază și protecție. Puteți citi răspunsul integral la linkul următor.


În ultima perioadă, presa a tras numeroase semnale de alarmă cu privire la situația gravă în care se află silvicultorii din România, supuși tot mai frecvent agresiunilor din partea celor care exploatează ilegal lemn din pădurile statului român. Conform estimărilor instituției pe care o conduceți, în ultimii cinci ani s-au înregistrat 185 de agresiuni ale personalului silvic. În 2018, 36 de pădurari au fost agresați în timpul efectuării activităților specifice, în perimetrul forestier a cărui pază o asigurau.

Situația s-a agravat tot mai mult în ultimul an și cu precădere în ultimele două luni. Pe 13 septembrie un pădurar de la Ocolul Silvic Paşcani a fost găsit mort în pădure, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni. Pe 17 septembrie, un angajat al Romsilva din judeţul Neamţ a fost agresat de mai multe persoane, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare. Pe 16 octombrie un pădurar în vârstă de 37 de ani, de la Ocolul silvic Strâmbu Băiuţ – Maramureș a fost găsit mort, împușcat în spate cu o pușcă de vânătoare, într-o zonă montană din vecinătatea localităţilor Lăpuşul Românesc şi Rogoz. Pe 17 octombrie, un pădurar de la Ocolul Silvic Moldovița (județul Suceava) a fost atacat în plină zi de un om de afaceri aflat, după cum arată presa, în legături cu mafia lemnului.

Toate aceste cazuri arată că pădurarii se află mereu sub spectrul riscului iminent, fiindu-le amenințată în permanență viața. Deloc întâmplător, de la un an la altul se constată o tot mai scăzută motivație din partea tinerilor de a alege sectorul silvic ca loc în care să dezvolte o carieră. De altfel, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva susține public de multă vreme că personalul existent în prezent nu poate acoperi paza fondului forestier aflat în proprietatea statului român.

În acest context, l-am rugat pe domnul director general să lămurească câteva aspecte:

  1. Câți pădurari asigură, în prezent, paza în pădurile din România aflate în proprietate publică și administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva?
  2. În ce măsură poate acoperi personalul de care dispuneți paza, monitorizarea și buna desfășurare a activităților specifice în perimetrele forestiere pe care le are în grijă?
  3. Ce suprafață de pădure revine în sarcina unui singur pădurar?
  4. Ce plan are în prezent regia pe care o conduceți astfel încât să poată fi eficientizată activitatea de pază a pădurilor aflate în proprietate publică?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi publica de îndată de îmi va fi comunicat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *