fotografie©parhoniasi.ro

EDIT: În răspunsul semnat de secretarul de stat Dan Dumitrescu se precizează faptul că, la inițiativa Prefecturii Iași și a Consiliului Județean Iași, s-a elaborat o Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educației pentru a oferi aproximativ 10 milioane de euro Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași și suplimentarea bugetului Primăriei Iași cu aproape 10 milioane de lei pentru a crește bugetul Spitalului Dr. C. I. Parhon, în vederea realizării reparațiilor necesare. Puteți consulta răspunsul integral la următorul link.


Este de notorietate situația gravă de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ (IBCV) din Iași unde, miercuri, 11 aprilie, a izbucnit un incendiu ce a provocat mari daune materiale.

Focul s-a declanşat la etajul al VI-lea, fiind distruse stația de sterilizare și diferite materiale și dispozitive medicale. De asemenea, după intervenţia pompierilor, a fost inundat blocul operator al institutului, fapt ce îl face complet inutilizabil. Până în momentul de față, tot ce s-a putut face a fost amenajarea, încă de sâmbătă, 14 aprilie, a unor spații și punerea în funcțiune a unor aparate medicale pentru pacienții cu anumite tipuri de infarct, astfel încât viața acestora să nu fie pusă în pericol. De asemenea, începând de astăzi, 16 aprilie, au început să fie efectuate și alte câteva tipuri de intervenții chirurgicale. Însă, potrivit declarațiilor profesorului Grigore Tinică, managerul IBCV, operații complicate, pe cord, nu vor putea fi efectuate în următoarea perioadă.

Totodată, trebuie subliniat faptul că Spitalul „Dr. C. I. Parhon“, care funcționează în aceeași clădire cu IBCV Iași, își desfășoară activitatea, în momentul de față, în regim de criză. Spațiile în care funcționau Ambulatoriul, Centrul de Dializă, precum și Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, aflate la etajele I, II și III ale clădirii, au fost afectate de cantitățile mari de apă cu care a fost stins incendiul de la etajele superioare. Chiar dacă nu a fost deteriorată grav aparatura medicală, apa infiltrată în pereți face ca secțiile amintite să nu mai fie sterile, intervențiile chirurgicale fiind imposibile în acest moment.

Doresc să reamintesc faptul că la IBCV Iași ajung, anual, pentru intervenții chirurgicale pe cord și tratamente de specialitate, 30.000 de pacienți din toate județele Moldovei. De altfel, din datele statistice ale institutului reiese că proporţia bolnavilor internaţi care au domiciliul în afara judeţului Iași depășește 40% din totalul pacienților.

Având în vedere cele enunțate mai sus, i-am solicitat sprijinul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru clarificarea unor aspecte cu caracter urgent:

  1. În ce măsură va putea sprijini Ministerul Sănătății dotarea institutului cu aparatură medicală esențială (stație de sterilizare, spre exemplu)?
  2. Care este estimarea Ministerului Sănătății cu privire la termenul de redare a IBCV Iaşi circuitului medical național?
  3. Având în vedere că Spitalul Clinic „C. I. Parhon” se află în administrarea Primăriei Iași, există pârghii legale pentru ca ministerul pe care îl reprezentați să poată sprijini financiar refacerea secțiilor aparținând acestei unități medicale afectate de apa infiltrată în urma intervenției pompierilor?

Am solicitat răspuns scris și vă voi comunica rezultatul de îndată ce îmi va fi furnizat de către minister.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *