EDIT: Într-un răspuns oferit de Ministerul Sănătății și semnat de secretarul de stat Dan Dumitrescu, ministerul de resort își ia angajamentul să modifice actuala legislație pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului, urmând a supune un proiect în dezbatere publică. Voi urmări în continuare subiectul pentru a mă asigura că în noua formă vor fi luate în considerare și punctele de vedere din această întrebare. Puteți citi integral răspunsul la acest link. 


Trebuie să recunoaştem că în sistemul sanitar românesc s-au produs schimbări în bine, în ceea ce priveşte salarizarea medicilor şi dotarea spitalelor cu aparatură performantă. Este de remarcat, totuși, că, paradoxal, deşi s-au produs aceste schimbări, un număr important de medici tineri pleacă în continuare din România sau încep un al doilea rezidenţiat, renunţând la specialitatea pentru care s-au pregătit şi pentru care statul a investit.

Această situație este determinată de multe ori de faptul că ocuparea posturilor nu se face, mai ales în marile centre universitare, în mod obiectiv. Adesea ocuparea posturilor din sistemul sanitar are un grad mare de subiectivitate şi nu îi avantajează pe tinerii bine pregătiţi. Exemple în acest sens sunt: numirea aceloraşi persoane în comisiile de concurs şi nu o fixare aleatorie a comisiilor sau aducerea unor comisii din alte centre universitare; lipsa unei bibliografii pentru concursuri şi folosirea unor tematici, ceea ce poate conduce la interpretări subiective; probe clinice care au un grad mare de subiectivitate, în timp ce examenul ar trebui să se bazeze doar pe o probă scrisă. O mare parte dintre aceste deficienţe sunt întâlnite şi la ocuparea posturilor de asistenţi medicali şi a personalului auxiliar şi de îngrijire.

Problema ar putea fi rezolvată fie prin ocuparea posturilor odată cu intrarea în rezidenţiat (concursul de rezidenţiat este bazat pe un examen obiectiv, care furnizează o ierarhie a candidaţilor ce ar putea fi luată în considerare inclusiv pentru ocuparea posturilor disponibile), fie printr-un examen riguros, organizat la nivel naţional, pentru posturile disponibile în întreaga ţară.

În consecinţă, am rugat-o pe doamna ministru să-mi răspundă la următoarea întrebare: are în vedere Ministerul Sănătăţii măsuri pentru ocuparea posturilor din sistemul sanitar într-o manieră cât mai obiectivă, ţinând seama de competenţele candidaţilor?

De îndată ce voi primi un răspuns îl voi publica pe site pentru consultare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *