EDIT: Conform răspunului furnizat de Ministerul Finanțelor Publice, aportul fiscal-bugetar al sălilor de noroc care activează pe teritoriul României a crescut an de an în ultimii cinci ani, de la circa 2,4 miliarde de lei în 2014 la aproximativ 3,46 miliarde de lei în 2018. În această sumă sunt incluse și contribuțiile pe care le au persoanele fizice care au dobândit venituri și au plătit așa numita „taxa pe jocuri de noroc”. În același document se preciează și faptul că în registrul contribuabililor nu sunt înregistrate informații cu privire la numărul sălilor de noroc sau a poziționării acestora. Mai mult, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și-a dublat, la nivelul anului 2018, veniturile față de anul 2014, ajungând la circa 1,47 miliarde de lei. Mai multe informații puteți găsi în răspunsul complet publicat pe siteul Senatului României.


Domeniul jocurilor de noroc este unul extrem de înfloritor pe piața din România. În orice localitate a țării, în orice cartier și pe orice stradă mai mare prezența acestor așa-numite „săli de jocuri” a devenit o obișnuință. Din păcate, dincolo de plăcerea de a petrece timp liber și de a fi jucător a clienților, nu putem să nu luăm în calcul și consecințele nefaste ale activităților de acest tip, anume faptul că jocurile de noroc produc dependențe grave, mai ales în rândul tinerilor.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.114/2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare urmărește, așa cum și dumneavoastră ați precizat pe tot parcursul anului 2018, descurajarea, pe cât posibil, a acestor activități.

Totodată, nu putem omite faptul că sălile de jocuri de noroc sunt generatoare de venituri la bugetul de stat:

„…începând cu 1 ianuarie 2019, organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuți în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2%, calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar”.

Având în vedere aceste aspecte, l-am rugat pe domnul ministru să îmi comunice următoarele:

  1. Care este aportul fiscal-bugetar al sălilor de jocuri de noroc care activează pe teritoriul României, situație defalcată pe ultimii cinci ani, și care este numărul sălilor, defalcat pe ultimii cinci ani, pe spațiu real și virtual?
  2. Care este aportul fiscal-bugetar al sălilor de jocuri de noroc care activează pe teritoriul României, dar care au sediile sociale înregistrate în alte state, fie ele europene sau nu, aport defalcat pe ultimii cinci ani, pe spațiu real și virtual?
  3. Care este numărul sălilor de jocuri de noroc care activează pe teritoriul României, dar care au sediile sociale înregistrate în alte state, defalcat pe ultimii cinci ani, pe spațiu real și virtual?
  4. Ce măsuri intenționați să aplicați pentru a controla mai eficient situația aportului fiscal-bugetar al sălilor de jocuri de noroc care activează în România, fie că au sediile sociale înregistrate pe teritoriul României sau în alte state?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îl voi primi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *