EDIT: Ministerul Educație a răspuns solicitărilor din această interpelare într-un răspuns primit pe 27 martie, în care se specifică o parte dintre avantajele financiare pe care urmează să le primească în acest an profesorii. Conform răspunsului semnat de Ecaterina Andronescu, anul trecut au fost făcute plățile pentru învățământul preuniversitar pe baza legea 85/2016, în timp ce pentru anul acesta sunt incluse sumele și pentru învățământul universitar. Există și o planificare pentru creșteri salariale în învățământ, iar ministrul a confirmat faptul că și anul acesta vor fi oferite vouchere de vacanță. Citiți răspunsul integral la acest link.


Profesorii din România încep anul 2019 cu unele temeri legate de aspectele financiare, dar şi cu speranţe. Recentele declaraţii de la nivelul Ministerului Finanţelor Publice sunt încurajatoare, în sensul că domeniul Educaţiei urmează a fi privit cu atenţie deosebită, aspect reflectat în bugetul pentru anul 2019. Mai amintesc în acest sens că între Guvern și federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ a fost semnat, la finalul anului trecut, un memorandum care prevede: creșterea bugetului Educației cu 15% față de anul trecut, devansarea programului de creșteri salariale pentru profesori, acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltare personală și materiale didactice, acordarea sumei de până la 5.000 de euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe sau pentru cumpărarea unui teren (în cazul profesorilor din mediul rural), precum și acordarea unei prime de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru cei care decid să se titularizeze în mediul rural.

Cu certitudine, se poate observa beneficiul unor astfel de măsuri, ce caută să încurajeze tinerii să intre în sistem și, mai ales, să accepte sau să solicite să predea în mediul rural. Acestea nu au fost însă singurele aspecte discutate şi care pot conduce spre o finanţare de care domeniul Educaţiei are nevoie. De aceea, doamnă ministru, vă rog să răspundeți la o serie de întrebări, pentru a clarifica în ce stadiu se află acum unele măsuri de care depinde învăţământul românesc:

1) care este situaţia celor convenite în memorandumul cu sindicatele? Au fost incluse sumele necesare în bugetul pentru 2019? Vor fi acordate suma de 5.000 de euro și trei salarii profesorilor care se titularizează în mediul rural? Ce se va întâmpla cu cei care s-au titularizat în ultimii ani, beneficiază de vreo facilitate sau de vreun sprijin guvernamental?

2) se păstrează promisiunea creșterilor salariale pe 2019? Dacă da, care va fi valoarea și procentul lor, cui vor fi oferite și de când?

3) care este stadiul plății restanțelor salariale conform Legii 85, atât în ceea ce privește personalul din mediul preuniversitar, cât și pentru cel din mediul universitar?

4) în conformitate cu Legea 80 din 2018, Art. I, alin. 2 (6), personalul pensionat din mediul universitar beneficiază de prevederile Legii 85/2016. Aș dori să știu dacă s-a luat în considerare şi plata diferenţelor salariale pentru cadrele didactice din mediul universitar care sunt în prezent pensionate?

5) se va materializa contul unic de dezvoltare, prin intermediul căruia universităţile să poată demara şi finaliza proiecte de investiţii?

6) se mai oferă vouchere de vacanță pentru cei din învăţământ? Dacă da, începând de când și care va fi valoarea acestora?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *