Sursă foto: Libertatea

Cu toții am fost consternați la vederea celor aproape 2.000 de oameni, adunați grămadă, vineri, 10 aprilie, în parcarea Aeroportului Internațional Cluj, în ciuda măsurilor de distanțare socială pe care restricţiile aflate în vigoare le impun. Chiar dacă solicitarea de sezonieri pentru munci agricole în Germania s-a realizat pe cale diplomatică și chiar dacă statul român a aprobat acest transfer, este revoltătoare atitudinea autorităților, care au asistat impasibile la modul dezorganizat și foarte riscant în care acești muncitori au fost aduși și înghesuiți pe aeroportul clujean. Nu s-au respectat măsuri de minimă protecție, fiind pusă în pericol atât sănătatea lor, cât și a lucrătorilor aeroportului și a jandarmilor chemați să facă acele culoare printre călători.

Mă întreb, domnule ministru, câtă încredere pot să mai aibă acum românii de rând, oameni simpli, de bună credință, care încearcă să respecte toate măsurile limitative și restrictive, care îi țin în casă de o lună de zile, când văd la televizor adunări de 2.000 de oameni într-un aeroport și nimeni nu dă socoteală pentru asta? Cum mă întreb și cum poate un guvern să nu gândească rapid un plan de subvenționare în agricultură și să folosească măcar o parte dintre acești muncitori aici, în țară, unde e atâta nevoie de forță de muncă. Desigur, aceste întrebări vor rămâne cu caracter retoric.

Există însă şi destule întrebări specifice la care aș vrea să-mi răspundeți, ținând cont de cele întâmplate pe aeroportul clujean şi în general privind evenimentul pe care toată lumea îl numeşte acum „operaţiunea sparanghelul”:

  1. Cum trebuia făcut transportul către aeroport al muncitorilor și ce sancțiuni riscă firmele de recrutare pentru modul cum s-au desfășurat lucrurile?
  2. Au fost oprite şi verificate transporturile spre Cluj de către lucrătorii ministerului pe care îl conduceţi? Pun această întrebare ţinând seama şi de intervalul orar când s-au efectuat transporturile, adică pe timp de noapte, când filtrele trebuiau să fie şi mai vigilente. Dacă da, nu s-a constatat nicio abatere de la restricţiile impuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor? Câte abateri au fost constatate şi ce amenzi au fost aplicate?
  3. A existat un ordin dat de Ministerul Afacerilor Interne sau de vreo altă autoritate a statului ca aceste transporturi să fie exceptate de la restricţiile aflate în vigoare la momentul efectuării deplasării spre Cluj?
  4. Ministerul Afacerilor Interne nu a avut nicio informație legată de modul în care urmau să se facă aceste deplasări către aeroport şi privind numărul de persoane care urmau să ajungă la Cluj? Dacă se știa, ce măsuri s-au luat pentru a preveni escaladarea situației?
  5. Dacă se ştia despre acţiunea de plecare spre Germania, s-a luat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne sau al Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, din conducerea căruia faceţi parte, vreo măsură pentru verificarea stării de sănătate a celor care urmau să plece? Întrebarea este justificată şi de faptul că, aşa cum s-a aflat, unii din cei plecaţi au provenit chiar din zone de focar din România, de exemplu zona Suceava.
  6. În corelaţie cu întrebările anterioare, nu credeţi că lipsa oricărei verificări şi situaţia care s-a creat la Cluj a însemnat un eveniment cu mare potenţial de răspândire a bolii? Conform legislaţiei în vigoare nu sunt admise decât grupuri restrânse de persoane. Ce măsuri aveţi în vedere pentru a preîntâmpina reapariția unor asemenea evenimente.

Am solicitat un răspuns scris și îl voi comunica public de îndată ce îl voi primi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *