EDIT: A fost nevoie de două luni de zile pentru ca Ministerul Educației să răspundă la această interpelare, multe dintre întrebările adresate fiind perimate de dezvoltarea situației din România: o serie de măsuri legislative au fost deja luate, nu mai suntem în stare de urgență etc. Spre exemplu, una dintre întrebări viza posibilitatea ca elevii să dea examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat în școli și nu online, respectând calendarul aprobat anul trecut. Situația a fost soluționată de mult timp, din moment ce elevii au și susținut Evaluarea Națională până la primirea acestui răspuns. Nici întrebarea cu șomajul tehnic al profesorilor, anunțat de Florin Roman, nu mai este de actualitate în contextul în care, după examenele de Bacalaureat, profesorii își încetinesc din activitate pe perioada verii. A fost clarificată inclusiv situația admiterilor din universități, s-a clarificat și riscul înghețării anului fără să aflăm dacă a fost sau nu în planul Ministerului Educației și Cercetării. Nu am aflat nici din răspunsul ministerului și nici din discuțiile până în prezent, dacă recuperarea acelor ore foarte necesare de practică, în special la specializările tehnice, pot sau nu să fie organizate de către universități. Răspunsul de două pagini al ministerului, care precizează modificări legislative deja intrate în vigoare și nu clarifică nimic din ce ar mai fi de actualitate dintre problemele ridicate de această interpelare, îl puteți citi integral pe siteul Senatului României.


Spațiul public a fost invadat, în ultima perioadă, de tot felul de zvonuri cu privire la activitatea didactică, atât cea din mediul preuniversitar, cât și cea din cel universitar. Fapt pe care îl știți și dumneavoastră, doamnă ministru, fiind nevoită să combateți recent un fake-news legat de începerea anului școlar cu câte 15 elevi în fiecare clasă, care a circulat pe Internet.

Există însă și o serie de îngrijorări legitime legate de felul în care se desfășoară activitatea didactică în această perioadă. Dacă la începutul suspendării cursurilor ați anunțat că, de principiu, activitățile trebuie să continue online și să se concentreze pe consolidarea cunoștințelor, mulți profesori din țară au continuat să predea la distanță, acolo unde s-a putut, în timp ce în mediul rural ruptura a fost una iminentă și, aș plusa, devastatoare. Copii pentru care școala era singura care îi scotea din sărăcia de acasă și le dădea o șansă pentru viitor au pierdut complet legătura cu profesorii și prin prisma faptului că nu au nici măcar semnal la telefon acasă, darămite conexiune la Internet.

Faţă de felul în care s-a continuat activitatea, dumneavoastră ați venit săptămâna trecută cu un mesaj pe Facebook, în care ați menționat că profesorii vor face DOAR consolidarea materiei în această perioadă, fapt ce i-a derutat în primul rând pe părinți, câteva asociații de profil având poziții publice destul de tranșante pe subiect.

În toată această tevatură, mai multe voci, inclusiv din Guvern – îi amintesc aici pe doamna Raluca Turcan sau pe domnul Ludovic Orban – fie au invocat îngheţarea anului şcolar, sau au negat această posibilitate. În plus, afirmaţiile domnului deputat Florin Roman au produs şi mai mută îngrijorare pentru cei din învăţământ.

Specialiști în educație au început să analizeze mai multe scenarii care să poată fi puse în aplicare, în condiţiile în care pentru mediul preuniversitar înțeleg că s-a trecut deja prin 80% din materie. În ceea ce privește învățământul universitar, în baza autonomiei, universitățile chiar au reușit să pună la punct sisteme de predare online eficiente, pe platforme precum Google Meet sau Microsoft Teams, ce sunt folosite curent, și activitatea continuă, chiar dacă la nivel de avarie. Însă și aici ați rămas datoare cu niște răspunsuri pe care ați promis că le veți oferi centralizat.

Doamnă ministru, pentru a clarifica toate întrebările profesioniștilor din sistemul de educație, dar și ale părinților, elevilor și studenților, vă rog să îmi răspundeți la următoarele chestiuni punctuale:

Care sunt scenariile pentru care trebuie să se pregătească elevii în ceea ce privește examinările majore ce urmează? Mă refer, în primul rând, la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat. Sunt variante ca acestea să fie organizate conform calendarului actual? Este o variantă să fie susținute online sau să fie amânate cu un anumit interval de timp sau până în toamnă?

– Din discuțiile cu colegii din mediul universitar ştiu că sunt pregătite diferite variante care ţin de specificul diferitelor facultăţi şi specializări (de exemplu, în inginerie va fi necesară şi o recuperare de ore, deoarece unele activităţi de laborator nu s-au putut desfăşura on-line); în aceste condiţii vor putea exista variaţii în privinţa finalizării anului universitar. Aveţi în vedere vreo impunere de la nivelul ministerului privind calendarul admiterii în învăţământul superior, ţinând seama de faptul că trebuie să existe o corelaţie între finalizarea examenelor în universităţi, examenul de Bacalaureat şi admiterea în învăţământul superior?  

– Veţi lua vreo decizie în privința organizării examenului de licență sau privind cel de finalizare a studiilor de master (mă refer la timp şi mod de desfăşurare)? Pot universitățile să organizeze astfel de examinări de la distanță, prin platformele online pe care le au la dispoziție sau prin teleconferințe?

Înghețarea anului școlar / universitar este un scenariu pe care îl luați în calcul? Dacă da, care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca acesta să poată să fie aplicat? Cât trebuie să dureze criza în care ne aflăm ca să fie singura variantă de lucru?

– În contextul declaraţiei liderului deputaţilor liberali, domnul Florin Roman, privind trecerea în şomaj tehnic pentru cei din sistemul de educaţie, vă rog doamnă ministru să clarificaţi dacă şi pentru cine luaţi în considerare această măsură? Desigur, este greu de explicat o asemenea abordare, atâta timp cât întreg sistemul de învăţământ a depus eforturi pentru a continua activitatea în noile condiţii ale crizei dată de pandemia coronavirus.

Am solicitat un răspuns scris și voi face publice informații primite de îndată ce îmi va fi comunicat răspunsul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *