Parlamentarul ieșean Doru-Adrian Pănescu a sprijinit un grup de tineri studenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași care au dorit să viziteze Parlamentul României pentru a discuta despre inițiative legislative, în cadrul unui proiect intitulat „Parlamentul 2.0”, demarat de Asociația Studenților de la Științe Social-Politice Iași.

Astfel, cei 22 de studenți au fost oaspeți în Parlament timp de două zile, 11 și 12 aprilie, în prima zi aceștia vizitând clădirea în care își desfășoară activitatea forul legislativ, iar în a doua având loc dezbaterea propriu-zisă „Parlament 2.0”, care a durat aproximativ trei ore. Studenții au discutat aplicat, prezentând trei propuneri legislative, una pe domeniul muncii, una pe domeniul învățământului și una pe sănătate.

„A fost o solicitare venită din partea studenților la care am fost bucuros să răspund. Atât eu, cât și ceilalți colegi cu care studenții au interacționat, ne-am manifestat deschiderea spre idei, acțiuni și păreri venite din partea tinerilor. Ne dorim ca proiectul respectiv să continue și, chiar și în afara lui, să existe mai multe teme de comunicare între studenții din Iași și comisiile Senatului”, a declarat Doru-Adrian Pănescu.

Întâlnirea a avut loc în sala grupului PSD de la Senat și au participat mai mulți senatori PSD: Doru-Adrian Pănescu, Șerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat și președintele Comisiei Juridice din Senat, Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de Învățământ din Senat, Gabriela Crețu – președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene în Senatul României, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, Ioan Deneș, vice-lider al grupului PSD din Senat, Liviu Lucian Mazilu, vice-lider al grupului PSD din Senat, Liliana Sbîrnea, secretara Comisiei de Învățământ, Victorel Lupu, senator de Iași și Constantin Bogdan Matei, senator PSD.

În calitatea de președinte al Comisiei de Învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu le-a explicat studenților ce înseamnă legislația în domeniul educației și le-a detaliat relația care există între diferite inițiative legislative. Concret, fiindcă studenții au vorbit despre cum poate fi reglementat voluntariatul şi practica, Ecaterina Andronescu le-a spus că există deja o lege în vigoare care stipulează termenii în care se desfășoară perioada de practică și că există deja diverse relații prestabilite între companii și universități. Senatorul PSD Gabriela Crețu le-a explicat cum ajunge o propunere legislativă act normativ, care sunt pașii care trebuie urmați și care sunt efectele directe ale aplicării acesteia. În același timp, Robert Cazanciuc, în calitate de fost ministru al Justiției, a încercat să le ofere mai multe informații legate de componenta juridică, explicând subiectele de actualitate cu privire la acest domeniu, de la discuțiile care au avut loc în jurul unei eventuale legi a grațierii, până la cum se definește abuzul în serviciu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *