Cred că și Niccolo Machiavelli s-ar arăta mirat de gradul de cinism cu care actuala conducere a ţării – preşedinte, guvern PNL – transpune în practică, în zilele noastre, ceea ce marele florentin a enunţat în urmă cu 500 de ani. Evenimentele din ultima perioadă pun într-o lumină foarte clară dubla măsură a Partidului Național Liberal și a președintelui țării, Klaus Iohannis. Ei, cei care clamează că PSD-ul este răul suprem, că „pesedismul” este o boală, că încearcă doar să repare ce au găsit stricat, au luat o serie de măsuri pe care coaliția de guvernare din perioada 2016-2019 nu le-ar fi gândit niciodată sau, dacă ar fi făcut aşa ceva, PNL ar fi transmis apeluri disperate ca oamenii să iasă în stradă să protesteze.

Să luăm câteva astfel de decizii și să le analizăm:

– M-aș referi întâi la Iași, judeţul pe care îl reprezint în Parlament, unde, cel mai probabil, Mihai Chirica va fi candidatul PNL pentru primăria capitalei Moldovei. Acel Mihai Chirica pe care ani de zile filiala locală și cea județeană a PNL l-au înfierat în public, în privat, la București şi la Iași. Au decis acum să-l folosească, iar Mihai Chirica nu este doar un fost membru PSD, ci fost vicepreședinte național și șef al filialelor locale. Păi, ce alt exemplu de inconsecvență mai bun decât acesta, ce alt exemplu de dublă măsură, când un om care a stat 18 ani în PSD este primit acum cu brațele deschise doar pentru că se apreciază că are șanse de a câștiga Primăria din Iași și că, în drumul său, poate trage și partidul după el? Care ar fi fost reacția lor dacă PSD ar fi acceptat-o în rândurile sale pe Alina Gorghiu, pe Raluca Turcan sau pe noul venit direct la conducere, Rareș Bogdan? Dar n-are nicio importanţă consecvenţa politică; scopul scuză mijloacele!

– În plan economic, Euro tocmai a atins un nou nivel record și nu aș vrea să fac aceeași greșeală pe care unii colegi din Partidul Național Liberal au făcut-o în trecut și să pun această creștere strict pe seama acțiunilor Guvernului. Dar este deranjant felul în care PNL îşi doreşte să demonstreze, folosind mecanisme care numai bine nu fac ţării, că PSD a avut o proastă guvernare. Pentru a atinge acest scop, trebuie „găsite” acele aşa zise „găuri” în plan fiscal. În consecinţă, PNL a decis să rezolve bugetul României într-o manieră demnă de „pompierism atomic”, făcând într-un ritm alert plăți care puteau fi eșalonate, eliminând taxe ce erau funcționale și trecând deficitul într-o zonă unde părea greu de adus – cam pe unde e cursul acum, la 4,8 lei/Euro. Nu e nevoie să fii expert în economie ca să vezi că, în momentul în care deciziile Guvernului sunt concentrate spre a cheltui, nu spre a investi, încrederea în țara noastră scade. Dar, din nou, scopul scuză mijloacele.

– Încrederea economică mai este legată de un factor: stabilitatea politică. Dar asta nu contează, dacă scopul este acela de maximizare, pe orice căi, a rezultatului electoral. De aici decizia de a încerca forțarea alegerilor anticipate într-un moment în care PNL stă mai bine în sondaje decât a făcut-o de foarte, foarte mulți ani. Dar cât sacrificăm pentru asta? Desconsiderăm spiritul Constituției ca să ajungem aici? Ne batem joc de Parlamentul României, propunând același prim-ministru, cu același Guvern, ai cărui miniştri tocmai au fost demiși prin moțiune de cenzură? Până mai ieri, PSD-ul era cel acuzat că nu ține cont de legea fundamentală a țării, dar, cu toate acuzele respective, sub guvernarea PSD am fost doar pe creştere economică. Oare acest comportament de azi nu ne duce cu gândul şi la un alt scop machiavelic: să fie alegeri cât mai repede, ca apoi să poată face nestigheriţi orice, timp de patru ani; altfel, jumătate de an, trebuie să-și mascheze sau amâne ţintele.

– În ceea ce privește imaginea europeană, plan în care președintele țării este dat ca model salvator, cum arată, din exterior, faptul că acesta a refuzat prevederile MCV și a sărit peste avizele negative primite de candidații pentru cele mai înalte funcții din justiție, mergând pe „argumentele logice” ale ministrului de Justiție? Sau prevederile MCV erau doar pentru PSD, nu erau date pentru România, iar președintele le poate respecta sau nu doar atunci când îi convine? Din nou un exemplu de dublă măsură.

– În fine, la recentele aşa zise audieri de miniştri, doamnei Monica Anisie i-au fost adresate întrebări privind numirile de inspectori şcolari pe criterii politice, prezentându-se exemple ilustrative, cu persoane condamnate pentru consum de alcool în şcoală şi care au ajuns în funcţii de conducere, pe filiera PNL. Sunt sigur că, dacă în guvernarea PSD s-ar fi întâmplat aşa ceva, PNL ar fi cerut o revolta generală.

Am dat doar câteva exemple grăitoare pentru ceea ce aș numi, fără teama de a greși, machiavelismul manifest al actualei puteri. După cum se poate observa din chiar acțiunile pe care le-au întreprins până acum, pentru cei aflaţi la guvernare nu contează decât scopurile pe care trebuie să le atingă, cel mai important fiind acela de a-şi maximiza puterea, indiferent de consecinţele asupra societății.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *