La sfârşitul lunii trecute s-a aflat în dezbatere şi a fost aprobat în Senat, un proiect de lege deosebit de important, cu siguranță așteptat în teritoriu și care vine în sprijinul cetățeanului. Este vorba despre Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Pot spune că este un proiect așteptat și din experiența pe care, ca senator de Iași, o am legat de acest subiect în orașul din care vin. Chiar în primăvara acestui an, locuitorii dintr-o zonă a cartierului Tătărași, zonă în care se află și sediul cabinetului meu parlamentar, au protestat zile în șir împotriva construirii a trei blocuri pe spațiul verde dintre imobilele în care locuiesc. Acest spațiu verde are o suprafață de aproape 2.500 de metri pătrați, mulți arbori și constituie unul dintre puținele spații de recreere din cartier. Eu însumi am primit, la cabinet, câteva petiții prin care mi se solicita sprijin în rezolvarea acestei probleme. De fiecare dată am dat curs cererilor primite, trimițând adrese către Primăria municipiului Iași pentru a soluționa cauza în favoarea cetățenilor din zonă. Problema s-a rezolvat, Primăria nemaiacordând autorizație de construcție investitorului.

Însă astfel de situații, sunt convins, sunt întâlnite și în alte orașe din țară. Așa că proiectul de lege menționat anterior este binevenit. El aduce precizări clare cu privire la definirea a ceea ce numim spațiu verde în intravilanul localităților, la categoriile de teren ce intră în această definiție, lucru important în păstrarea sănătății populației, dar și în ce privește protecția mediului. De asemenea, prevede obligațiile proprietarilor (fie că este vorba despre municipalitate, administrație publică locală, persoane fizice sau juridice), legate de aceste spații, dar mai ales sancțiunile ce pot fi aplicate celor care nu respectă legea.

Revenind la exemplul de la Iași, grație acestui proiect de lege, în viitor situații similare nu vor mai putea fi întâlnite. Conform prevederilor stipulate, nu se pot da autorizații pentru construcții provizorii sau permanente pe spațiile verzi, iar închirierea acestor spații se poate face numai dacă cel care închiriază păstrează regimul de spațiu verde.

În concluzie, consider că această propunere legislativă aduce numai beneficii comunităților și ajută la alinierea la standardele europene privind diminuarea impactului schimbărilor climatice asupra calității vieții.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *