Săptămâna trecută, pe 24 octombrie, a fost dezbătut în plenul Senatului Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2018, privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii. Proiectul a fost, după cum bine știți, adoptat de Senat cu unanimitate de voturi și trimis la Camera Deputaților, ca for decizional.

Prin acest Program de investiții, statul român, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, se va putea angaja, mai ferm și mai prompt decât a făcut-o până acum, în salvarea monumentelor istorice, dar și în punerea în valoarea a unor instituții cu rol cultural-educativ, cum sunt muzeele, bibliotecile sau centrele culturale.

Ordonanța vine să rezolve și situația în care, în prezent, Ministerul Culturii, din cauza lipsei fondurilor necesare, se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preempțiune cu privire la unele imobile monumente istorice și bunuri culturale mobile clasate. Din cauza acestei situații, care nu a fost suficient de bine reglementată în trecut, nu s-au putut crea mecanisme potrivite de accesare a finanțărilor. Astfel, statul român a pierdut până acum importante valori din patrimoniul național, iar soluţia legislativă adoptată poate fi salutară din acest punct de vedere.

Programul propus prin OG 76/2018 prevede că, prin alocarea de credite de angajament pentru perioada 2019-2026, vor putea fi achiziționate imobile monumente istorice, vor putea fi construite obiective culturale și vor putea fi restaurate sau consolidate monumente istorice. Cuantumul programului este de 4,5 miliarde de lei, iar finanțările vor fi făcute în baza unor contracte multianuale. Trebuie să observăm că şi acesta este un aspect favorabil, creându-se posibilitatea unor planuri pentru un interval mai mare de timp şi care să nu depindă de eventuale schimbări la nivelul guvernării.

În concluzie, consider că inițiativa aceasta este una de salutat și îmi exprim speranța că va ajuta la salvarea multor clădiri-monument. De asemenea, aș vrea să sper că din aceste fonduri vor putea fi finanțate și proiecte care să stabilească câte monumente istorice există în prezent în România, câte au nevoie de restaurare, câte trebuie să beneficieze de intervenții în regim de urgență. Sper, de asemenea, că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va avea acum pârghiile de finanțare necesare pentru demararea unor proiecte itinerante, în toată ţara, pe baza unor calendare bine precizate, pentru a pune în valoare piesele neștiute de publicul larg din depozitele marilor muzee.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *