Probabil ați aflat cu toții de teribilul incendiu ce a avut loc săptămâna trecută, la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu” din Iași. În urma acestui cumplit incident, institutul, singurul de profil din Moldova, a devenit nefuncțional. Potrivit estimărilor, pagubele materiale provocate de incendiu se ridică la circa zece milioane de euro.

Pacienții aflați pe liste de așteptare pentru diverse intervenții chirurgicale pe cord sunt redirecționați către institutele similare din Târgu Mureș, Timișoara și București. Dar și în celelalte centre, ca și la Iași, există lungi liste de așteptare, iar așteptarea, pentru unii pacienți aflați în stare critică, poate însemna un pas înapoi în lupta pentru viață.

Trebuie să știți că, înainte de acest incendiu devastator, institutul ieșean a fost considerat o unitate medicală de top, fiind unul dintre spitalele-model ale capitalei Moldovei, cu spații moderne de cazare pentru pacienți, cu un bloc operator și o secție de Anestezie și Terapie Intensivă foarte bine dotate și cu indicatori de performanță care ar fi făcut cinste oricărui spital românesc. Echipa de medici de acolo a făcut adevărate minuni, intervenind chirurgical în cazuri grave și complicate. De asemenea, mulți copii din Moldova au fost salvați de această echipă inimoasă, în ciuda faptului că la Iași nu există un spital dedicat chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Pentru a avea imaginea completă a importanței acestei instituții medicale ieșene, trebuie să vă spun că, anual, acolo urmează tratamente de specialitate sau sunt supuși intervențiilor chirurgicale pe cord 30.000 de pacienți din toate județele Moldovei.

Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi funcţionează la ultimele etaje ale unei clădiri ce aparține Spitalului Clinic „C. I. Parhon” din Iași, unitate care are şi un Compartiment de Dializă şi Centru de Transplant Renal. În incendiul de miercuri, 11 aprilie, au fost afectate și câteva dintre etajele Spitalului „C. I. Parhon”.

Din punct de vedere administrativ, institutul se află sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii, așa cum funcționează, de altfel, toate institutele medicale din țară.

Dragi colegi, institutul ieșean deservește cei circa cinci milioane de locuitori din regiunea Moldovei și acoperă toată cazuistica de mare complexitate din aria chirurgiei cardiovasculare. De aceea, reluarea cât mai rapidă a activității medicale este esențială și salvatoare de vieți.

Prin urmare, este necesară demararea în regim de urgență a tuturor demersurilor care se impun, în vederea deblocării de fonduri pentru reparațiile necesare după incendiu și pentru dotarea tehnică cu echipamente medicale, astfel încât să nu lăsăm neacoperită, din punct de vedere medical, o atât de numeroasă populație, cum este cea din zona Moldovei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *