fotografie ©pixabay.org

Una dintre problemele pe care le are Iașul în momentul de față, la nivel de infrastructură urbană, este lipsa unui bazin olimpic, cerut atât de către sportivi, ca loc de antrenament, cât și de ieșenii care au ajuns să practice acest sport în bazinele private din Iași, cu tarife deloc îmbietoare şi nu în condiţiile cele mai bune.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a început, în urmă cu mai bine de 25 de ani, un astfel de proiect, care însă a încremenit, după o serie de investiții foarte consistente. La stadiul actual lucrările sunt gata în proporție de 70-80%, dar se degradează de la an la an, fiindcă nu pot fi continuate, din cauza unui proces câștigat de un ieșean, care a revendicat o suprafață de teren pe care este amplasat bazinul și care a avut și câștig de cauză.

Situația stagnează din 2010, când au avut loc ultimele lucrări, și mă bucur că, în ultima perioadă, au apărut semne pentru un deznodământ pozitiv. Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, și-a declarat sprijinul integral pentru a finaliza acest proiect. Acest aspect este deosebit de îmbucurător.

De asemenea, recent, primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost într-o vizită de lucru la Universitatea Tehnică și s-a arătat preocupat de acest subiect, după ce i-a fost atrasă atenția asupra necesității bazinului, în primul rând de către comunitatea studenților din cel mai mare campus din Iași – „Tudor Vladimirescu”. Primarul a spus, la rândul său, că va transforma bazinul într-o prioritate a administrației locale.

Există însă o problemă asupra gestionării bazinului, fiindcă nici Primăria, nici universitatea, nu par să aibă pârghiile financiar – legale pentru a asigura de unii singuri întreținerea unui astfel de obiectiv, chiar dacă, în eventualitatea rezolvării litigiului asupra terenului, s-ar putea accesa fondurile europene necesare finalizării acestuia.

Aș vrea să reiau aici și să punctez un aspect scos în evidență de rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a subliniat, într-un articol din presa ieșeană, o idee deosebit de importantă, pe care am susţinut-o şi eu de-a lungul timpului – realizarea unui consorțiu între universitățile ieșene, acum cu scopul gestionării acestui bazin. Dacă la aceşti parteneri se va adăuga şi Primăria Iaşi, s-ar obţine o deschidere către întreaga comunitate ieșeană. Era dificil și cumva nedrept, în ciuda investițiilor universității în obiectivul respectiv, ca el să fie menit doar studenților Politehnicii ieșene, în condițiile în care există zeci de mii de ieșeni care și-ar dori un astfel de bazin olimpic. Pe de altă parte, folosirea bazinului, aflat doar în gestiunea Universității Tehnice, de către întreaga comunitate, ar fi iarăși nedreaptă, de data aceasta pentru instituția de învățământ superior, fiindcă aceasta nu are capacitatea administrativă de a întreține un obiectiv cu o asemenea utilizare largă.

Astrele par să se fi aliniat, într-o anumită măsură, astfel încât să existe posibilitatea finalizării acelui bazin olimpic de care au nevoie ieșenii. Iar cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, cu implicarea primăriei, cu un sprijin financiar și de gestiune al tuturor universităților din Iași, există premisele creării unei baze sportive de top, dar și a unui loc de recreere deosebit de râvnit de către ieșeni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *