În această perioadă, mai exact între 13 și 17 octombrie, la Belgrad, în Serbia, se desfășoară ediția cu numărul 141 a conferinței inter-parlamentare IPU Assembly, reuniune ce aduce la aceeași masă a discuțiilor parlamentari din circa 180 de țări, pentru a dezbate probleme importante aflate pe agenda internațională și pentru a găsi soluții la aceste probleme.

În cadrul conferinței va avea loc Standing Committee on Democracy and Human Rights, având ca scop principal analiza şi dezbaterea rezoluţiei intitulate: Achieving universal health coverage by 2030: The role of parliaments in ensuring the right to health. Rezoluția se referă la perspectivele asupra asigurării sănătății, la nivel global, până în anul 2030, și la rolul parlamentelor naționale în asigurarea dreptului la sănătate. O temă de impact major, care interesează atât la nivel internațional, cât și aici, pe plan intern.

Documentul mai sus amintit, care va fi discutat și apoi adoptat la Belgrad, e important și pentru că așază cadrele modului în care trebuie să privim viitorul serviciilor de sănătate, extinderea acestora la toate categoriile sociale, la nivel global, dar mai ales pentru că vorbește despre importanța asigurării serviciilor de medicină primară pentru grupurile vulnerabile (femeile, copiii și tinerii).

În acest sens, aș puncta câteva aspecte. În România, toți copiii beneficiază deja de servicii gratuite de sănătate, chiar dacă părinții lor nu sunt asigurați ai sistemului public de sănătate. La fel, tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani beneficiază de gratuitate în ceea ce privește serviciile medicale, dacă sunt integrați într-o formă sau alta de educație instituționalizată. Femeile însărcinate reprezintă o categorie monitorizată cu atenție în sistemul nostru de sănătate și care beneficiază gratuit de un pachet de servicii medicale. Pacienții cu boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul, tuberculoza sau SIDA, primesc și ei tratament decontat în integralitate prin programele naționale de sănătate. Din acest punct de vedere, ţara noastră este un bun exemplu.

În perspectiva rezoluției mai înainte amintite, cred că asigurarea de tratamente gratuite pentru anumite categorii vulnerabile ar trebui generalizată la nivel european şi global, pentru a putea atinge ținta propusă pentru anul 2030. În plus, eu cred că în rândul acestor categorii ar trebui să includem și bătrânii, un segment social care nu poate fi ignorat, într-o Europă tot mai îmbătrânită și cu un trend de scădere a populației destul de accentuat.

Un alt punct pe care vreau să-l subliniez, în contextul temei propuse de această rezoluție, vizează profilaxia și educația pentru sănătate. Un sistem de sănătate eficient înseamnă un sistem în care funcționează cu randament maxim metodele de profilaxie. La fel de bine trebuie să funcționeze și veriga de la baza sistemului – serviciile de asistență medicală primară. Însă, pentru a ajunge la acest nivel, e nevoie ca populația să beneficieze de consiliere prin componenta de educație pentru sănătate. Și noi, ca for legislativ, la fel ca parlamentele altor țări, avem nevoie de un cadru legal care să promoveze educația pentru sănătate, cu o atenţie deosebită acordată profilaxiei bolilor contagioase și genetice, comportamentului sexual sănătos, unei nutriţii bune şi unui sistem coerent de paliație. O educație pentru sănătate solidă este un factor care favorizează creșterea gradului de bunăstare socială și cred că acest lucru ni-l dorim cu toții.

Un ultim aspect la care aș dori să mă refer este acela al impactului benefic al noilor tehnologii asupra serviciilor de sănătate. Trebuie să încurajăm cercetările privind aplicarea noilor tehnologii – Inteligență artificială, Robotică, Tehnologii digitale – pentru a obține servicii de sănătate mai bune – prin telemedicină sau diagnostic asistat de computer, de exemplu – și ar trebui să împărtășim aceste tehnologii și să le facem cât mai deschise. Dacă acestea vor fi cât mai accesibile la nivel global, beneficiile vor fi semnificative, în privinţa descoperirii de noi medicamente, în îmbunătățirea metodelor de tratament, reducând astfel diferențele între state în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate la nivel global.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *