EDIT: Într-un răspuns semnat de ministrul interimar al Educației Naționale, Rovana Plumb, cât încă ocupa acest portofoliu, se precizează faptul că în luna septembrie a anului 2018 a fost constituit un grup de lucru desemnat în vederea elaborării planului de învățământ pentru progamul de studii universitar de master didactic. Acolo au fost nominalizați șapte experți în științe ale educației din universitățile din țară, trei din partea zonei de învățământ preuniversitar și un reprezentant al asociațiilor studențești. Prima ședință a acestui grup de lucru a avut loc pe 20 septembrie, când s-au analizat mai multe aspecte, printre care și cadrul legislativ, concluzionându-se faptul că este necesară elaborarea unui document de politică publică în domeniul profesionalizării pentru cariera didactică. Puteți citi răspunsul integral la linkul următor.


Subiectul masteratelor didactice a fost pe agenda publică încă din anul 2011, de la momentul intrării în vigoare a Legii Educației Naționale. Au fost mai multe versiuni care au ajuns în public cu privire la felul în care aceste masterate vor fi organizate. Potrivit acestor variante, masteratele didactice urmau să se desfășoare fie în paralel cu programele de masterat profesionale, fie în continuarea acestora. De asemenea, s-a discutat despre faptul că studenţii la aceste masterate ar putea beneficia de burse speciale, pentru a fi încurajaţi să le urmeze și că pentru absolvenţii acestora s-ar putea elimina obligativitatea doctoratului pentru a preda în învățământul superior.

În ultimele zile în funcția de ministru al Educației, domnul profesor Valentin Popa a anunțat, inclusiv la deschiderea anului universitar de la Iași, că a stabilit felul în care vor fi implementate aceste programe de masterat didactic.

De aceea, am rugat-o pe doamna ministru să îmi comunice următoarele:

1) care este forma pe care o vor lua aceste masterate, cum vor fi organizate și ce universități vor avea dreptul să le organizeze?

2) ce se va întâmpla, în acest context, cu Departamentele pentru Pregătirea Personalului Didactic? În cadrul acestor departamente vor fi urmate, în continuare, modulele psihopedagogice? Dacă nu, care va fi rolul lor?

3) masteratele didactice vor putea fi urmate independent sau numai după masteratele profesionale?

4) de când vor fi implementate aceste programe?

Am solicitat răspuns scris pe care îl voi face public de îndată ce îl primesc.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *