EDIT: Fiind vorba despre o categorie de pensionari cu niște caracteristici aparte, în răspunsul trimis, ministrul Budăi lămurește toată această problematică, făcând apel la istoricul legislației în domeniu din ultimii 20-30 de ani și invocând modificările succesive ale legilor, realizate în anumite contexte sociale și economice. Toate modificările au fost adoptate tocmai pentru a nu mai fi înregistrate discriminări între anumite categorii de pensionari aflați în situații similare în privința stagiului de cotizare.

În cazul pensiilor aflate acum în plată, Legea nr. 221/2018 nu se aplică persoanelor care:

  • s-au pensionat anterior datei de 1.01.2011, dar au beneficiat de majorarea punctului de pensie conform legilor din 2008 și 2010 în domeniu;
  • s-au pensionat după data de 1.01.2011, dar au fost protejați de Legea nr. 155/2016 (minerii din subteran, personalul din zonele I și II de radiații).

De asemenea, nu se aplică:

  • persoanelor care au desfășurat activități în grupa I/condiții speciale de muncă înainte de 1.04.2001;
  • persoanelor care au desfășurat activități în grupa a II-a de muncă înainte de 1.04.2001;
  • persoanelor care au desfășurat activități în condiții deosebite de muncă după data 1.04.2001.
Cei interesați să afle cu exactitate în ce categorie de pensionari se încadrează și de ce prevederi legale beneficiază pot accesa link-ul următor și parcurge integral răspunsul amănunțit și lămuritor al ministrului Marius Budăi.

Am primit la cabinetul senatorial din Iași sesizări privind modalitatea de recalculare a unui anumit tip de pensie, anume pentru persoane care au lucrat în grupa a II-a de muncă. De exemplu, un caz este acela al unei persoane care are 18 ani lucrați în grupa a II-a de muncă și consideră inechitabil faptul că recalcularea se face numai pentru cei care au lucrat cel puțin 25 de ani în această grupă. De asemenea, potrivit deciziei de pensionare a persoanei în cauză, cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă și au primit majorarea conform OUG 209/2008 nu beneficiază de această recalculare, fapt considerat iarăși discriminatoriu.

Având în vedere asemenea situaţii, l-am rugat pe domnul ministru Marius-Constantin Budăi să lămurească o serie de aspecte în privința modului în care se recalculează anumite categorii de pensii:

  1. Pentru ce categorii de pensionari se aplică recalcularea pensiilor?
  2. În cazul pensionarilor care au lucrat în grupa a II-a, care sunt criteriile luate în considerare la recalculare (câți ani ar fi trebuit să aibă lucrați minimum în această grupă de muncă)?
  3. În cazul în care o persoană are un număr mai mic de ani de muncă în grupa a II-a, va fi recalculată pensia, proporțional cu numărul anilor lucrați?
  4. Cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă, dar au primit majorare conform OUG 209/2008, beneficiază de recalculare?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îl voi primi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *