Am primit la cabinetul senatorial din Iași sesizări privind modalitatea de recalculare a unui anumit tip de pensie, anume pentru persoane care au lucrat în grupa a II-a de muncă. De exemplu, un caz este acela al unei persoane care are 18 ani lucrați în grupa a II-a de muncă și consideră inechitabil faptul că recalcularea se face numai pentru cei care au lucrat cel puțin 25 de ani în această grupă. De asemenea, potrivit deciziei de pensionare a persoanei în cauză, cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă și au primit majorarea conform OUG 209/2008 nu beneficiază de această recalculare, fapt considerat iarăși discriminatoriu.

Având în vedere asemenea situaţii, l-am rugat pe domnul ministru Marius-Constantin Budăi să lămurească o serie de aspecte în privința modului în care se recalculează anumite categorii de pensii:

  1. Pentru ce categorii de pensionari se aplică recalcularea pensiilor?
  2. În cazul pensionarilor care au lucrat în grupa a II-a, care sunt criteriile luate în considerare la recalculare (câți ani ar fi trebuit să aibă lucrați minimum în această grupă de muncă)?
  3. În cazul în care o persoană are un număr mai mic de ani de muncă în grupa a II-a, va fi recalculată pensia, proporțional cu numărul anilor lucrați?
  4. Cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă, dar au primit majorare conform OUG 209/2008, beneficiază de recalculare?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îl voi primi.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>