EDIT: În răspuns oferit de ministerul interimar al Educației Naționale, Rovana Plumb, sunt prezentate cifrele bugetului alocat la nivel național pe sectorul cămine-cantine. Deși trendul este unul ascendent, fiind o creștere de circa 30 de milioane de lei în 2018, conform datelor furnizate de minister, nevoile universităților sunt în continuare mari, fapt confirmat și în răspunsul primit. Voi continua să monitorizez situația pentru a evalua suma propusă pentru bugetare anul viitor. Puteți citi răspunsul integral la linkul acesta.


Recent a fost marcată începerea noului an universitar şi am adus în atenția Ministerului Educației Naționale un fapt care afectează activitatea administrativă a universităților din România şi care este foarte important pentru studenți. Ştiu că situația din campusurile studenţeşti este cunoscută la nivelul Ministerului Educației Naţionale – au fost interpelări din partea parlamentărilor, solicitări din partea universităților și petiții ale organizaţiilor de studenți.

De altfel, conform programului de guvernare, Ministerul Educației Naționale, alături de Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții, a luat act de situația deficitară privind cazarea studenţilor şi, în consecinţă, a fost aprobată construcția a 30 de cămine noi în universitățile care au cea mai mare nevoie de a-și spori capacitatea de cazare și de a crea condiții îmbunătățite de cazare pentru studenți.

Din informațiile pe care le dețin în acest moment, subvenția pentru cămine-cantine este de aproximativ 1.250 de lei pentru fiecare student bugetat, o sumă mică în comparaţie cu nevoile reale ale universităților, mai ales dacă luăm în considerare un cumul de factori:
creșterea prețului utilităților în ultimii doi ani cu peste 25%;
creșterea considerabilă a costurilor materialelor de construcție, ceea ce împiedică investițiile în reabilitarea, reamenajarea căminelor.

Problema este că suma de 1.250 lei a suferit variații prea mici, care nu sunt corelate cu nevoile reale ale universităților. Știu că s-a cerut mărirea acestei sume şi cred că ar fi nevoie să fie făcut un prim pas realist pentru a crește subvenția cu 20 – 25%; de asemenea, ar fi util să fie propus un plan de creștere sustenabilă în anii viitori, pentru ca fiecare universitate să poată să facă predicții clare cu privire la bugetele de care va dispune în anii următori.

În acest context, am rugat-o pe doamna ministru Rovana Plumb să îmi furnizeze următoarele informații:
– cum a variat suma alocată pentru bugetul cămine-cantine în ultimii 5 ani, 2014-2018?
– care este situația la acest moment, la nivelul ministerului, în ceea ce privește intenția de a crește această sumă?
– care sunt cele mai mari probleme raportate de universitățile din țară în ceea ce privește lipsa fondurilor pe sectorul cămine-cantine?

Am solicitat un răspuns scris pe care vi-l voi prezenta de îndată că îl primesc.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *