EDIT: Într-un răspuns formualt de Ministerul Educației Naționale, semnat de doamna ministru Ecaterina Andronescu, se specifică faptul că există o reglementare în OUG 77/2009, în care se specifică faptul că spațiile în care se desfășoară activități de jocuri de noroc nu trebuie să se afle în preajma unităților de învățământ, iar dacă sunt organizate în orice spațiu public, precum cinematografe sau case de cultură, trebuie un acces separat pentru clienți și să fie restricționat complet accesul minorilor. Despre faptul că există astfel de săli de jocuri de noroc în preajma campusurilor universitare, responsabilitatea este a celor care le-au oferit autorizații și trebuie să muncim la o mai strictă legiferare în acest sens. Puteți citi răspunsul complet accesând link-ul următor.


Legislația aferentă domeniului jocurilor de noroc este dată de Ordonanța de Urgență nr.77/24 iunie 2009, privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, de Hotărârea nr.111/24 februarie 2016, Ordonanța de Urgența nr. 20/27 martie 2013, privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea OUG 77/2009, Ordonanța de Urgență nr. 92/29 decembrie 2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea unor acte normative și de Hotărârea de Guvern nr.298/ 29 mai 2013 privind organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Așa cum bine știți, doamnă ministru Ecaterina Andronescu și domnule președinte Marius-Sebastian Ionescu, al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, acest domeniu este unul destul de controversat, existând numeroase dezbateri și discuții în spațiul public cu privire la oportunitatea legalității și legalizării acestora. Pe de altă parte, nu este de neglijat aportul financiar la bugetul național. Totuși, aceste activități, pe care din ce în ce mai multe persoane le desfășoară, conduc adesea la efecte negative și, uneori, din nefericire, la adevărate drame.

Din acest motiv, în state precum Franța, Germania sau SUA, desfășurarea acestor activități în spații special create este prevăzută la distanțe apreciabile de instituțiile de învățământ. Din păcate, în România acest lucru este insuficient reglementat, făcând posibilă prezența sălilor de jocuri de noroc în apropierea școlilor și a universităților. În Iași, spre exemplu, în vecinătatea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” și a Campusului studențesc „Tudor Vladimirescu” există o astfel de sală de jocuri de noroc. În decursul timpului, în rândul studenților au fost înregistrate numeroase cazuri de dependență de jocurile de noroc, cu efecte nefaste în planul comportamental, psihologic și material al celor direct afectați. De aceea, consider că prezența sălilor în care se desfășoară activități de acest tip în preajma unităților de învățământ reprezintă un aspect pe care trebuie să-l avem și noi, în România, în vedere și să îl analizăm cu mare grijă și obiectivitate.

Din acest motiv, l-am rugat pe domnul președinte să îmi comunicae următoarele:

  1. Care este numărul sălilor de jocuri de noroc ce funcționează la nivel național, defalcat pe județe, localități, respectiv proximitatea acestora față de unitățile de învățământ, indiferent de tipul acestora?
  2. S-a efectuat vreun studiu cu privire la impactul psihologic și emoțional asupra populației, defalcat pe vârste, categorii socio-profesionale, sex și nivel de venituri. În caz contrar, cum argumentați lipsa unui astfel de studiu?

Pe doamnă ministru al Educației Naționale am rugat-o să îmi transmită punctul dumneaei de vedere cu privire la oportunitatea desfășurării activității sălilor de jocuri de noroc în proximitatea unităților de învățământ, indiferent de tipul lor. De asemenea, aș dori să știu dacă s-a efectuat vreun studiu cu privire la impactul acestor activități asupra elevilor/studenților. Ați înregistrat cazuri în care aceste activități au afectat tinerii și/sau desfășurarea în bune condiții a actului educațional? Ați fi de acord cu introducerea în legislație a unor restricții privind amplasarea sălilor de jocuri în apropierea unităților de învăţământ și a campusurilor universitare?

Am solicitat răspuns scris și de îndată ce-l voi primi îl voi comunica public.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *