EDIT: Într-un răspuns semnat de secretarul general al Ministerului Educației Naționale – Dănuț Ghican, că cele 30 de cămine se află în 13 campusuri universitare și vor spori capacitatea de cazare cu peste 10.000 de locuri. Nu a fost clarificată în răspuns situația căminelor din Iași, motiv pentru care voi relua discuțiile după instalarea noului Guvern, însă au fost precizat câteva date importante. Conform documentului citat, există 10 obiective de investiții unde sunt neclarități care trebuie rezolvate cu privire la PUZ-uri, 10 obiective care se află acum la stadiul de proiectare, 5 care au fost avizate de structurile Companiei Naționale de Investiții, care derulează întregul proiect, și 5 pentru care au fost încheiate lucrări de proiectare și execuție, și care sunt cele mai avansate. Mai multe detalii puteți găsi citind răspunsul integral de pe siteul Senatului României.


Unul dintre primele proiecte propuse în spațiul public în anul 2016 pentru a îmbunătăți infrastructura educațională a instituțiilor de învățământ superior a fost construirea a 30 de cămine noi, prin Compania Națională de Investiții, pentru acele universități care puteau dovedi că au nevoie de spații noi de cazare.

Situația la nivelul țării, din punctul acesta de vedere, este bivalentă – pe de o parte, există universități care au spații de cazare, dar ele provin în cele mai multe cazuri din anii ´70 și au nevoie urgentă de lucrări de reabilitare, renovare și de modernizare, pentru a îndeplini satisfăcător nevoile de cazare pe tot parcursul anului pentru actualii și viitorii studenți, în timp ce, pe de altă parte, sunt universități ce se confruntă cu o lipsă a spațiilor de cazare. În concluzie, mai ales în contextul în care chiriile din marile centre universitare au ajuns la niveluri ridicate, necesitatea de a avea noi cămine, dotate adecvat, este una cvasigenerală.

În proiectul lansat, patru universități din Iași au primit undă verde pentru construirea căminelor: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. În luna decembrie a anului trecut, am mai realizat o solicitare pentru a obține informații cu privire la stadiul construirii acestor cămine, despre care s-a spus, în primă fază, că vor fi gata în ultima parte a anului 2019, dar au apărut unele întârzieri. La momentul respectiv, doamna Ecaterina Andronescu, ministru de resort, a precizat că pentru 15 cămine, la nivel național, a fost finalizată licitația pentru proiectare, două aveau documentația completă și depusă la serviciul de achiziții, două aveau documentația finală în analiză, iar în alte 11 cazuri existau unele probleme, fie de natură juridică, fie legate de eliberarea Planului Urbanistic Zonal.

De aceea, vă rog domnule ministru, să îmi oferiți următoarele răspunsuri, cu privire la stadiul actual al situației construcției căminelor:

  1. Care este stadiul general al tuturor celor 30 de cămine care urmau a fi construite?
  2. Care este stadiul în cazul celor patru cămine de la Iași, la nivel de avize obținute, și ce orizont temporal poate fi estimat pentru începerea și finalizarea lucrărilor?
  3. Care sunt costurile individuale pentru un astfel de cămin, iar dacă diferă, în funcție de ce? Vă rog să îmi oferiți și câteva exemple.

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi oferit.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *