Sursă foto: ©palatulculturii.ro

Nu putem face astăzi referire la Iași fără a ne gândi la construcția-simbol a acestui oraș – Palatul Culturii. Edificiul domină imaginea capitalei Moldovei din anul 1925, fiind una dintre clădirile cele mai cunoscute din regiune și din țară. Renumele său se datorează stilului arhitectural unic, conceput și pus în practică de unul dintre cei mai importanți arhitecți români ai începutului de secol XX – Ion D. Berindey. Școlit la Paris, puternic impregnat de spiritul arhitecturii franceze, I. D. Berindey și-a pus, de altfel, amprenta pe imaginea arhitecturală a României din prima jumătatea a veacului trecut, multe dintre clădirile construite după planurile sale, mai ales în București, fiind adevărate capodopere.

La Iași, a fost solicitat de autorități să creeze planurile pentru o nouă clădire care să găzduiască instituțiile fostului palat administrativ, puternic afectat de un incendiu în 1878. A elaborat, deci, planurile, iar construcția noului Palat Administrativ și de Justiție a început în 1906. Lucrările au fost întrerupte în perioada Primului Război Mondial și reluate apoi, iar construcția a fost inaugurată în 1925. A fost printre ultimele lucrări de mare anvergură ce au purtat semnătura lui I.D. Berindey, acesta stingându-se din viață în 1928. 

Palatul Culturii este proiectat în stil neogotic flamboyant, fiind inspirat de arhitectura Palatului de Justiție din Paris. Este considerat de specialiști ca fiind „una dintre cele mai dificile și laborioase construcții la care I.D. Berindey a lucrat”, „o provocare atât pentru arhitecți, cât și pentru constructori”. Prin acest rezultat de excepție, arhitectul I. D. Berindey i-a oferit Iașului imaginea-simbol de azi și dintotdeauna și cel mai valoros brand.

Ținând cont de toate aceste lucruri, cred sunt îndreptățit să susțin că, pentru serviciile aduse Iașului prin clădirea care face azi parte din identitatea orașului, memoria arhitectului I. D. Berindey merită să fie onorată prin amplasarea unui bust al său în apropierea edificiului pe care l-a proiectat.

Prin urmare, l-am rugat pe domnul ministru Daniel Breaz să-mi răspundă la următoarele întrebări:

1. Ministerul Culturii şi Identităţii Naționale ar putea finanța realizarea unui bust al arhitectului I. D. Berindey?

2. Prin ce program ar putea fi alocate fondurile necesare pentru un astfel de proiect?

Am solicitat răspunsul în scris și îl voi face public de îndată ce îl voi primi.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *