În data de 9 martie 2020, în condițiile în care situația de la Opera Națională Română din Iași era destul de tulbure, din cauza conflictului unei părți a angajaților cu managerul Beatrice Rancea, am formulat o întrebare, pe care v-am adresat-o, domnule ministru, cerând lămuriri și o poziție clară din partea ministerului pe care îl conduceți. Răspunsul primit la momentul respectiv a fost unul mulțumitor, însă în finalul acestuia ați menționat că, de îndată ce raportul Corpului de control al ministerului, realizat la Opera din Iași, va fi finalizat, îmi veți transmite conținutul și concluziile acestuia.

Nu am primit nici acum aceste concluzii, iar situația Operei Naționale din Iaşi se deteriorează de la o zi la alta, din cauza interminabilului conflict între angajați și manager, ce erodează nu doar imaginea instituției, ci și actul managerial în sine. Iar articolele apărute în presa locală, în ultima perioadă, pe acest subiect, sunt concludente asupra scandalului ce mocnește la foc mic în instituția de cultură ieșeană. O asemenea situaţie nu face bine nici ministerului, nici orașului și nici publicului ieșean, care ar trebui să fie beneficiar al produselor culturale ale Operei și nu consumator de scandaluri.

De aceea, domnule ministru, având în vedere că lucrurile nu sunt nici pe departe rezolvate, umbre ale trecutului, nelămurite încă, planând asupra situației Operei Naţionale Române din Iași, revin la acest subiect, solicitându-vă răspuns la următoarele întrebări:

  • Are Ministerul Culturii în vedere măsuri clare pentru remedierea situației Operei Naţionale Române din Iași?
  • Dacă Raportul Corpului de Control al ministerului, trimis la fața locului, a fost finalizat, care sunt concluziile acestuia?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *