Relativ recent, pe 1 octombrie, am sărbătorit Ziua persoanelor vârstnice. În întâlnirile pe care le-am avut cu această ocazie s-au evidențiat unele aspecte pozitive, precum cele legate de creşterea pensiilor. Totodată cei cu care m-am întâlnit mi-au semnalat probleme legate de îngrijirea persoanelor în vârstă. Astfel, conform datelor centralizate la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în prezent sunt licențiate, la nivel național, adică au toate avizele de funcționare, 394 de cămine pentru persoane vârstnice, majoritatea funcționând în regim privat. De asemenea, ministerul consemnează ca fiind licențiate, tot la nivel național, 230 de servicii de îngrijire la domiciliu, majoritatea fiind și în acest caz instituții private.

Însă acest număr este neacoperitor, având în vedere deficitul foarte mare de astfel de așezăminte, atât în urbanul mare, dar mai ales în urbanul mic și în așezările rurale, dar și listele de așteptare foarte lungi. Potrivit statisticilor Societății Române Alzheimer, la nivelul întregii țări, numai numărul bătrânilor care suferă de demenţă Alzheimer, bătrâni care nu-și pot purta singuri de grijă, este de 300.000. De asemenea, numărul persoanelor în vârstă din mediul rural este foarte mare, având în vedere că satele au devenit tot mai îmbătrânite și mai depopulate de tineri.

Astfel, există un număr ridicat de persoane vârstnice aflate pe listele de așteptare pentru a obține un loc în cămin. Cele mai lungi astfel de liste de așteptare se înregistrează în județul Vaslui și la nivelul municipiului București, apoi în județele Buzău, Constanța și Covasna. Situația e cu adevărat dificilă în județele în care nu există niciun cămin de bătrâni public.

În acest context l-am rugat pe domnul ministru să lămurească o serie de aspecte din acest domeniu de mare interes pentru persoanele în vârstă:

1. Care e media perioadei de așteptare pentru locurile din căminele de bătrâni publice, la nivel național?
2. În câte județe nu există niciun cămin finanțat de la bugetul de stat?
3. Ce soluții are în vedere Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, pentru a acoperi într-o proporție mai mare cererea de locuri în centrele pentru bătrâni?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi pus la dispoziție.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>