Au fost mai multe discuții în spațiul public despre două clădiri de care sectorul cultural ieșean are urgentă nevoie de prea mulți ani: un nou sediu pentru Filarmonica „Moldova” și o clădire nouă pentru Opera Națională Română din Iași. În cursul anului trecut, au existat, din partea Guvernului, abordări concrete privind finanțarea, prin Compania Națională de Investiții, pentru o clădire a Operei, care împarte în acest moment sediul cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, ambele instituții având nevoie, individual, de întreaga clădire, pentru a avea o activitate normală.

De asemenea, au existat o serie de discuții privind identificarea fondurile necesare pentru a construi o clădire nouă, în care să-și desfășoare activitatea una dintre cele mai bune filarmonici din țară – cea din Iași. Momentan, clădirea în care aceștia repetă stă să se dărâme, iar Consiliul Județean Iași a ajuns la punctul în care încearcă să acceseze fonduri europene pentru a putea efectua lucrările de modernizare. Ȋnsǎ, un spațiu adecvat pentru concertele Filarmonicii, o instituție vitregită de atâția ani, care a repetat și concertat în spații de împrumut, ar fi mai mult decât necesar, cât mai repede.

Mă bucură faptul că, recent, ministrul a anunțat că Cinematograful „Trianon” din Iași, fostul „Republica”, va fi reabilitat cu fonduri naționale. Este o decizie importantă, dar vreau să îii atrag atenția domnului ministru că, în momentul de față, nevoile culturale ale Iașului nu se opresc la acel cinematograf.

De aceea, l-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări, pentru a putea înțelege exact care este stadiul actual al proiectelor amintite anterior:

  • există, la nivelul ministerului, vreo intenție de finanțare pentru clădirile necesare desfășurării activității de către Operă sau de către Filarmonică?
  • până în prezent, au fost demarate măsuri pentru ca aceste obiective să fie finanțate?
  • ați purtat vreun fel de discuție cu autoritățile locale – Primărie și/sau Consiliu Județean, pe aceste subiecte?
Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *