Așa cum știm, până în 2020, România ar trebui să atingă ținta impusă de Comisia Europeană, privind reducerea cu 50% a cantității de deșeuri depozitate. În caz contrar, țara noastră riscă aplicarea procedurii de infringement pe mediu și poate fi sancționată cu amenzi uriașe, de până la 200.000 de euro pe zi.

Potrivit ultimei analize a Comisiei Europene, în momentul de față România reciclează doar 13% dintre deșeuri, iar rata de eliminare a deșeurilor prin depozitare finală la rampele ecologice este de 69%, printre cele mai ridicate din Europa.

Printre cauzele acestei stări de fapt se numără insuficienta implementare a procesului de colectare selectivă a deșeurilor, dar și faptul că nu au fost adoptate suficiente stimulente pentru direcționarea deșeurilor municipale către reciclare. De asemenea, nu există o infrastructură de susținere a colectării selective.

Ministerul Mediului a luat deja măsuri de actualizare a legislației prin Ordinul de Ministru 1362/2019 şi Legea 31/2019, pentru a accelera lucrurile în privința colectării separate și favorizării unui circuit care să ducă la un cât mai ridicat grad de reciclare.

Prin aceste măsuri legislative, la nivel de municipalitate, responsabilitatea colectării selective şi a valorificării deşeurilor revine în sarcina serviciului de salubritate. La Iași (dar situația este valabilă și în alte municipii), încă de la începutul anului, operatorul de salubritate și-a anunțat clienții că trebuie să-și reînnoiască contractele și că vor fi motivați să selecteze deșeurile prin plata unei taxe mai mici de salubritate. În fapt, această taxă mai mică este aplicabilă doar clienților care locuiesc la case, singurii care pot fi verificați individual.

Cei care locuiesc la bloc sunt discriminați și pot colecta selectiv numai în virtutea simțului civic și moral. În plus, deși au fost amenajate pubele de colectare selectivă în cartiere, mașinile operatorului de salubritate nu preiau gunoiul separat, pubelele fiind basculate în același transport, amestecând deșeurile. Acest fapt dovedește limpede că operatorul de salubritate nu are infrastructura necesară preluării selective. Iar efortul fiecăruia dintre noi devine complet inutil.

Așa stând lucrurile, am rugat-o pe doamna ministru să lămurească câteva aspecte referitoare la problema colectării deșeurilor:

  1. Cum poate fi gestionată problema deșeurilor, în momentul de față, în marile municipii, dacă serviciile de salubritate nu sunt pregătite, din punct de vedere tehnic, să poată face colectare selectivă?
  2. Ce pași intenționează să facă Ministerul Mediului în ceea ce privește instituirea unui circuit corect de selectare și preluare a deșeurilor în zonele urbane, în special în cazul rezidenților la bloc, pentru a nu se ajunge la creșterea substanțială a taxei de salubritate (având în vedere că selectarea se va face ulterior colectării, evident cu costuri mai mari)?

Am solicitat răspuns scris și vi-l voi prezenta de îndată ce îmi va fi înaintat.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>