Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din fiecare județ este printre cele mai solicitate instituții publice. Numărul mare de contribuabili care accesează zilnic serviciile oferite aici duce adesea la congestionarea activității, la formare de cozi interminabile sau la soluționarea unor cereri după perioade foarte mari de timp.

În județul Iași, de pildă, activitatea acestui serviciu este îngreunată și din cauza numărului foarte mic de lucrători. Spre exemplu, de întocmirea unor adeverințe, solicitate de cetățeni în diverse cauze, cade în sarcina acelorași agenți care, în timpul zilei, participă la examinarea candidaților pentru obținerea permisului auto. Mai precis, aceștia se ocupă de întocmirea acestor documente timp de o oră, dimineața, apoi pleacă pe teren, să examineze candidații la examenele auto, iar când se întorc, aproape de sfârșitul programului, mai pot continua să se ocupe cel mult o oră de întocmirea acestor documente. Să remarcăm şi faptul că responsabilitatea acestora în privinţa acordării permiselor de conducere este una deosebită.

Situația de la Iași nu este una singulară în Moldova. Presa regională semnala, spre exemplu, la începutul anului 2018, că, în vederea decongestionării activității Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din Bacău autoritățile județene au detașat, pentru o perioadă determinată, lucrători de la Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidența Pașapoartelor.

În aceste condiții am rugat-o pe doamna ministru să lămurească câteva aspecte legate de această problemă:

  1. Are în vederea ministerul scoaterea la concurs a unor posturi suplimentare pentru aceste servicii?
  2. În contextul în care guvernul susține și încurajează proiectele de digitalizare a instituțiilor care lucrează cu publicul, în ce măsură v-ați propus să creați o interfață online accesibilă, astfel încât să optimizați activitatea acestui serviciu?

Am solicitat un răspuns scris și îl voi comunica de îndată ce îl voi primi.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>