EDIT: Ministerul Fondurilor Europene a precizat, într-un răspuns semnat de ministrul Orlando Teodorovici, că situația semnalată de întrebare se confirmă și în teren: foarte multe proiecte din zona Iașului au fost acceptate pentru finanțare sau sunt în stadiu avansat de pre-avizară financiară. Ministerul a furnizat și o serie de date concrete, la nivelul Iașului fiind contractate 31 de proiecte prin ADR NE, în valoare totală de 142 milioane de euro, menționând și faptul că aproape toate apelurile de proiecte pe perioada 2014-2020 sunt în prezent încheiate, urmând a fi lansate noi competiții în viitor. Răspunsul complet poate fi consultat la acest link.


În ultima perioadă, în Iași au fost anunțate public din ce în ce mai multe proiecte finanțate prin Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, în special în rândul instituțiilor de învățământ superior. Aș aminti aici doar ultimele două proiecte: renovarea și reabilitarea unei clădiri monument a Iașului – Corpul E al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu un buget de circa 4,5 milioane de euro, și renovarea și reabilitarea uneia dintre cele mai înalte clădiri din Iași, cea de 13 etaje a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa“, cu o valoare de circa 5,5 milioane de euro. Pe lângă acestea, mai există cel puțin trei proiecte majore de investiții ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, care sunt în ultima fază de analiză în vederea finanțării, și o serie de alte proiecte ale universităților, finanțate în parteneriat cu ADR Nord-Est.

Așa stând lucrurile, aș dori să realizăm o analiză de impact a acestor fonduri asupra comunității din Iași și din Moldova. Prin urmare, am solicitat răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Câte proiecte au fost câștigate de instituțiile publice din Iași pe axele gestionate de ADR Nord-Est, pe ce linii de finanțare au venit, care au fost scopurile proiectelor și care a fost valoarea lor totală, dar și cea defalcată pe fiecare solicitare de finanțare?
  2. Care sunt sumele totale care pot fi accesate prin astfel de proiecte? Mai sunt fonduri disponibile? Există axe unde aveți mai multe fonduri decât solicitări de proiecte? Care sunt axele respective?
  3. Care este modalitatea de selecție a proiectelor – sunt analizate de o comisie a ADR NE sau contează principiul „primul venit, primul servit”?
  4. Ce alte oportunități mai pot fi exploatate de instituțiile publice din Iași în ceea ce privește finanțările din fonduri nerambursabile?
Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *