foto Ziarul de Iasi

fotografie©ziaruldeiasi.ro

Luni, de la ora 10.00, profesorul universitar Doru-Adrian Pănescu a participat la festivitățile de deschidere a anului școlar organizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași la Liceul Teoretic „Miron Costin”. Găsiți mai jos, integral, discursul susținut de acesta în fața zecilor de elevi, profesori și părinți care au fost prezenți la eveniment.

 

Stimați profesori, dragi elevi,

Sunt onorat să fiu astăzi la Liceul Teoretic „Miron Costin” şi să mă bucur alături de dumneavoastră de începerea noului an şcolar.

Eu vreau să mă adresez în primul rând celor tineri aflaţi la această festivitate, mai ales celor din clasele mari şi în cuvinte cât mai apropiate de ei. Cu siguranţă există motive de bucurie pentru voi: va reîntâlniţi colegii şi povestiţi ce s-a întâmplat în vacanţă. Dar eu aş încerca să vă conving că există şi alte motive de bucurie; să vă conving că şcoala poate fi o bucurie, că este un lucru care trebuie făcut cu plăcere, cu un anume entuziasm. Dați-mi voie să încerc.

Vă rog să ne imaginăm ca suntem peste 5 ani. Ai terminat liceul, poate și facultatea. Nu mai vrei să stai cu părinții, ai nevoie de bani. Trebuie să ai un loc de muncă bine plătit. Dacă nu știi bine o meserie, sunt șanse să ai un salariu bun?

Acum să ne gândim că ai terminat liceul și ai cunoștințe de limba română, ca să poți purta o conversație și să scrii corect; știi o limbă străină, pentru că astăzi interacțiunea cu cei din străinătate este inevitabilă; mai presus de toate, ai avut o pasiune și ai fost bun la matematică sau la geografie sau la biologie și enumerarea poate continua. În acest caz, ai şanse mari să obții un loc de muncă bine plătit, pentru că eşti mai bun decât ceilalți competitori.

În plus, ca profesor universitar, nu pot evita întrebarea: te gândeşti din start la facultate? La care? Probabil că vei alege una pentru că este populară, fiindcă mulţi colegi de-ai tăi se duc acolo. Fiindcă este mai uşoară şi ieşi avocat, bancher, manager (atenție, nimeni nu te angajează director din primul an!). Supriza pe care o vei avea este și aceea că nicio facultate nu este ușoară! În toate facultăţile trebuie să înveţi şi este mai greu să înveţi lucruri care nu-ţi plac, care nu ţi se potrivesc; iar când termini, nu se grăbește nimeni să te angajeze cu o mie de euro pe lună decât dacă eşti foarte bun, mai bun decât alţii. Dacă ştii cum se fac lucrurile, dacă ai învăţat. Concluzia: alege o meserie care îţi place, o facultate care te atrage. Caut-o pe Google. Află ce se întâmplă acolo, întreabă-i pe cei mai mari care sunt studenţi şi pune-te pe treabă, zi de zi! Şi dacă îţi place ceea ce faci, ai să vezi că învățatul nu este o corvoadă.

Ştiu că şcoala poate părea uneori plictisitoare. Ştiu că unele materii vi se pot părea stufoase, inutile. Eu nu vă blamez pentru asta. Este mai greu să fii bun la toate! Eu vă îndemn să vă găsiţi pasiunea, să fiţi printre primii la materiile care vă trebuie pentru viitoarea meserie şi să le stăpâniți foarte bine! Nu doar din manuale, ci de pe net, din bibliotecă.

Eu sunt profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi vă garantez că cei care au inventat smartphoneul, Instagramul sau cei care creează roboţi nu au fost ignoranţi sau leneşi. Erau tineri ca voi, care au pus mâna pe cărţi, pe multe cărţi. Până la urmă trebuie să recunoaştem: şcoala este cea care te ajută să nu fii fraier, numai având cunoştinţe poţi profita de oportunităţile care ţi se oferă.

Un ultim îndemn, de data aceasta pentru profesori. Şi aici este şi un auto-îndemn. Trebuie să facem materiile mai atractive, mai interesante, să ieşim din logica de a folosi doar manualul! Tinerii devin atenţi (şi asta am văzut-o şi la cei din Vest), când profesorul reuşeşte să pună în conexiune ceea ce predă cu exemple din viaţa reală, din filmele actuale, din jocuri, când face trimitere la Internet. Încurajaţi-i pe elevi să vă spună ce le place şi ce nu!

Închei, dorindu-vă un an şcolar de succes, iar când ne vom reîntâlni, poate, peste un an, să fim cu toţii mai entuziaşti, mai motivaţi pentru ceea ce facem la catedră sau în bănci.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>