Azi şi mai ales în viitor, o societate evoluată va fi una bazată pe cunoaştere. Doar ţările în care cunoaşterea şi implicit educaţia vor fi menţinute ca priorităţi vor fi în prim plan. Altfel spus, pentru a ține pasul cu dezvoltarea socială e nevoie de educație continuă, sub diverse forme.

În România, conceptul de educație continuă, deși intens vehiculat, s-a împotmolit adesea. Pe de o parte, din lipsa unei bune informări, pe de alta, din cauza faptului că tinerii, în mod special, mai ales cei care încă nu au o slujbă sau care se află încă într-o formă sau alta de școlarizare, nu-și pot permite să investească în cursuri de dezvoltare personală, de perfecționare sau chiar de reconversie profesională. Nu-și pot permite să investească, de asemenea, în tehnologia utilă în domeniile în care studiază sau în cărți și reviste de specialitate.

Grație programului „Investește în tine”, Guvernul PSD-ALDE, prin Ministerul Finanțelor Publice și Comisia Națională de Strategie și Prognoză, a venit în sprijinul acelora care doresc să urmeze diverse forme de educație și dezvoltare personală. Astfel, începând din 15 octombrie, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 – 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de lei.

Este o inițiativă de salutat, mai ales că banii împrumutați pot fi folosiți pentru îmbunătăţirea pregătirii profesionale, dar și pentru acces la diferite servicii de sănătate şi activităţi sportive.

Mai precis, pot fi utilizați pentru plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; a creșelor, grădinițelor, școlilor particulare; a cursurilor de specializare/calificare; a cursurilor de pregătire profesională, a taxelor de studii aprofundate, master, doctorat, MBA; a taxei de participare la manifestări științifice și concursuri; pentru achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate, dar, foarte important, și pentru publicarea cărților sau a studiilor de specialitate. Lucru remarcabil, dacă ne gândim câte greutăți întâmpină azi, spre exemplu, tinerii cercetători care vor să-și publice rezultatele muncii.

De asemenea, banii obținuți din astfel de împrumuturi pot fi utilizați și pentru acoperirea unor nevoi de subzistență: plata chiriei și a utilităților; plata locurilor de cazare în cămine studențești; modernizarea sau renovarea unei locuințe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare si al intervențiilor chirurgicale; abonamente sau bilete culturale (cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee).

Consider că prin acest tip de împrumut, existent, deja, în diverse variante, în multe state europene, studenții și tinerii cercetători de la noi își măresc șansele de a ajunge să activeze în domeniile dorite sau să urmeze cariera la care au visat.

Fiind împrumuturi garantate de stat, la o dobândă avantajoasă, cu o perioadă de grație generoasă, acestea ar putea constitui un impuls bun în formarea unei întregi generații. Iată de ce apreciez favorabil această măsură luată de Guvernul României şi sper ca efectele pozitive să apară cât mai curând.

Share this article with:
 1. Besleaga Lacramioara

  Cu puțină vreme în urmă, am aflat despre programul Investește în tine. M-am bucurat enorm pentru că știam că astfel ai mei copii și mulți alți tineri vor fi mai motivați să rămână după terminarea studiilor în țară. I-am încurat să meargă deîndată la filiala CEC din Iași pentru a își depune dosarele. Doar că… birocrația încurcă România. Modelul de adeverință dat de Guvern nu se semnează nici la Universitatea A.I.Cuza, nici la Gheorghe Asachi. Un singur dosar s-a aprobat pe Iași fiind adeverința semnată de UMF Iași. Pentru că universitățile eliberează formatul lor de adeverințe , iar în al doilea rând declară că ele nu organizează cursuri de conversie profesională așa cum este în adeverința tip emisă de Guvern, ci doar cursuri de specializare… pe adeverință fiind ambele formulări. Li s-a spus de la Filiala CEC Iași că doar Universitatea București și cea din Târgu Mureș semnează adeverințele tip. Astfel că, degeaba au solicitat adeverințe, devize..dosarele nu au fost primite.
  De altfel, citisem în presă că în întreaga țară sunt astfel de probleme de aceea și numărul mic de doar 20 de dosare aprobate. Pentru că în loc să se simplifice procedurile, în general, există tendința de a fi cât mai încurcate. https://realitateafinanciara.net/drumul-spre-iad-e-pavat-cu-bune-intentii-programul-investeste-in-tine-blocat-de-birocratie/
  Credeți că ați putea interveni pentru modificarea/schimbarea acestor formulări/neclarități?
  Vă foarte mulțumesc și vă doresc mult succes în activitatea Dumneavoastră în slujba semenilor!
  Doamne-ajută!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *