foto credit © wikipedia.ro

Stimate colege, stimați colegi,

Ne aflăm într-un an cu reverberații speciale pentru istoria noastră. Un an în care ne amintim despre reușita de acum un veac, dorind să ne inspire în a construi România europeană de azi.

Însă izbânda Unirii de la 1918 n-ar fi fost posibilă fără câțiva piloni solizi – orașele-centru, cele în care s-au coagulat energiile care au condus spre înfăptuirea importantului act istoric. Un astfel de pilon a fost și Iașul, locul din care vin. Orașul a contat semnificativ în conturarea proiectului statului unitar. Iar puterea sa a stat, încă din secolul al XVI-lea, când a devenit centrul administrativ al Moldovei, în capitalul cultural, educațional și uman pe care l-a acumulat veac după veac.

În anii refugiului din perioada Primului Război Mondial, Iașul a pus la dispoziția țării acest întreg potențial. Azi, după un veac de la momentul întregirii, după veacuri în care a dăruit neîntrerupt pe tărâm cultural, Iaşul ocupă, în conștiința publică, locul de oraș reprezentativ pentru istoria și cultura națională.

De altfel, capitalul istoric și cultural, resursa universitară, au fost, mereu, atuuri ale orașului. Este o zestre pe care administrațiile ce s-au succedat decenii de-a rândul au încercat s-o conserve și, când au putut, s-o sporească. Grație acestei moșteniri, orașul a căpătat, în timp, aura unei veritabile capitale culturale. Exemple similare se găsesc și în alte țări. În Turcia, de pildă, deși orașul Ankara este capitala administrativă a țării, Istanbulul este recunoscut drept capitala istorică a statului.

Iată, deci, că propunerea legislativă aflată în aceste zile în Parlament, cea prin care ar urma ca municipiul Iași să fie declarat „Capitală Istorică” a României are nu doar argumentul împlinirii unei datorii morale pentru jertfa din urmă cu un veac, ci mai ales temeiul recunoașterii unei stări de fapt fără putință de tăgadă.

Îmi exprim speranța că acest statut, acordat onorific și consfințit prin lege, nu va rămâne doar un element decorativ, așezat pe blazonul orașului. Ci că va avea implicații în dezvoltarea orașului, în promovarea acestuia în Europa și în lume, în creșterea infrastructurii turistice. Astfel, îmi doresc ca și aspectele mai pragmatice, de urgentă necesitate, ale orașului și ale Moldovei să-și găsească soluționarea, astfel încât în Iași, Capitală Istorică a țării, să se poată ajunge circulând pe Autostrada A8. Acesta este un deziderat pe care politicienii l-au clamat mereu în ultimii ani şi pentru care acum, când avem şi adeziunea, sprijinul Uniunii Europene nu mai trebuie să găsim justificări de amânare.

Share this article with:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *