fotografie @money.cnn.com

Ca prieteni ai poporului venezuelean, am urmărit şi urmărim cu multă atenție evenimentele din această importantă țară de pe continentul sud-american. Avem încredere că, pe calea dialogului și a negocierilor, purtate cu maximă responsabilitate, în interesul poporului venezuelean, conflictul existent va fi stins.

În această perioadă tensionată, în care principalele forțe politice – guvernul și opozițianegociază intens, în Republica Dominicană, sub auspiciile Președintelui Danilo Medina și ale fostului Președinte spaniol Rodríguez Zapatero, un acord care să conducă țara spre liniștea și stabilitatea dorite, poziția comunității internaționale trebuie să stimuleze tocmai conturarea unui mai bun climat în Venezuela. Un prim pas spre pacea internă a fost deja făcut, guvernul venezuelean devansând termenul de organizare a alegerilor prezidențiale anticipate. Astfel, acestea vor avea loc înainte de sfârșitul lunii aprilie și nu la începutul lunii decembrie 2018.

Ne dorim ca părțile implicate, prin discuții constructive și prin diplomație politică, să găsească drumul spre democrație. De asemenea, ne exprimăm speranța că reprezentanții comunității internaţionale vor demonstra prudență vizavi de situația de fragilitate politică existentă în Venezuela, pentru a nu încuraja continua scindare a populației în tabere adverse și întreținerea ostilității între actanții puterii și opoziției.

Senator Doru Adrian Pănescu, Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Bolivariană Venezuela

Senator Gabriela Crețu, Președinta Comisiei pentru afaceri europene